Prima incercare pentru restabilirea pacii in Siria. Opozantii lui Assad au decis sa participe la negocierile de la Geneva

29-01-2016 22:17


Siria, foamete

Opozitia siriana a decis vineri sa participe la negocierile de pace indirecte cu regimul care au inceput in aceeasi zi la Geneva sub egida ONU, a declarat pentru AFP un inalt responsabil al opozitiei, transmite Agerpres.

Acest responsabil a precizat ca HCN (Inaltul comitet de negocieri), o larga coalitie de opozanti politici si grupuri armate siriene formata in decembrie in Arabia Saudita in perspectiva discutiilor de la Geneva, va trimite "in jur de 30 pana la 35 de persoane" la negocieri.

HCN a refuzat sa inceapa negocierile in timp ce continua bombardamentele asupra civililor si localitatilor.

Delegatia opozitiei se va duce la Geneva dar nu va negocia, a subliniat HCN intr-un tweet.

"HCN confirma ca se va duce la Geneva pentru discutii cu ONU si nu pentru negocieri", afirma opozitia pe Twitter.

Seful delegatiei HCN, Assaad al-Zoabi, a explicat la randul sau la canalul Sky News Arabia cu sediul la Abu Dhabi ca opozitia a decis sa participe la discutiile de la Geneva dupa ce a primit garantii in special de la Statele Unite si Arabia Saudita asupra punerii in aplicare a masurilor umanitare prevazute prin rezolutia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.

Aceasta rezolutie stipuleaza mai ales oprirea bombardamentelor asupra zonelor civile si un acces in localitatile asediate, aminteste France Presse.

Delegatia ar trebui sa fie la Geneva sambata seara sau duminica dimineata, a adaugat el.

Sursa: Agerpres

Tags: siria, negocieri, pace,

VIDEO PROTVPLUS.RO