"Nu mai invatati urangutanii sa fumeze!" Acesta e apelul gradinilor zoologice din Indonezia. VIDEO

Dată publicare: 17-09-2011 08:32
Dată actualizare: 05-11-2012 02:37


Maimuta

"Nu mai invatati urangutanii sa fumeze!" Ciudatul apel vizeaza gradinile zoologice din Indonezia, unde vizitatorii se distreaza copios pe seama primatelor, care au ajuns dependente de tutun.

Asociatiile pentru protectia animalelor considera ca ingrijitorii maimutelor sunt iresponsabili si cer pedepsirea lor.

Pentru multi, aceste imagini sunt, cel mai probabil, amuzante.

Ele ascund insa o realitate foarte trista. In mai toate gradinile zoologice din Indonezia, oamenii au profitat de dorinta urangutanilor de a-i imita si i-au invatat tot felul de lucruri care le pun viata in pericol. Pe primul loc se afla fumatul.

"Una dintre cauzele pentru care urangutanii devin dependenti de fumat este si faptul ca ADN-ul acestor primate seamana cu cel uman, in proportie de 97,3 %, iar maimutele tind sa copieze orice indeletnicire umana", spune Hardi Baktiantoro, expert in comportamentul primatelor.

In principiu, nu e nimic rau in asta. Dar cand oamenii lasa orice urma de decenta la o parte si invata primatele sa fumeze si sa bea, situatia devine grava. Culmea, aceasta moda ciudata a prins tocmai in gradinile zoologice, unde animalele ar trebui sa fie in siguranta.

"Exista panouri de avertizare, ca acelea care interzic hranirea urangutanilor, dar pentru ca oamenii si primatele interactioneaza direct, este foarte usor pentru vizitatori sa le dea mancare sau tigari" - a mai precizat Hardi Baktiantoro.

Problema apare si in Malaezia vecina, unde autoritatile au decis deja sa izoleze urangutanii fumatori si sa-i supuna unei terapii de dezintoxicare. Si indonezienilor le surade ideea, mai ales ca tara lor este si patria urangutanilor, o specie amenintata cu disparitia.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO