Misterul crimei ce a lasat Italia fara voce. O decizie neasteptata da peste cap intregul proces

Amanda Knox

Studenta americana Amanda Knox a fost eliberata luni seara, la scurt timp dupa achitarea sa de o Curte de Apel din Perugia, dupa ce a petrecut patru ani in detentie, fiind acuzata de uciderea in 2007 a colegei sale britanice Meredith Kercher.

Tanara a parasit inchisoarea de la Capanne, unde era detinuta din 6 noiembrie 2007, la bordul unui Mercedes negru.

Condamnata in prima instanta, in 2009, la 26 de ani de inchisoare, Amanda Knox ar urma sa se intoarca rapid in Statele Unite, unde achitarea sa a fost salutata de Departamentul de Stat, care a adus un omagiu "examinarii atente" a acestui caz de catre justitia italiana.

Prietenul ei de la acea vreme, italianul Raffaele Sollecito, in varsta de 27 de ani, de asemenea acuzat de crima, a fost si el achitat si eliberat.

Verdictul a fost primit cu aplauze de sustinatorii tinerei, dar o multime adunata in fata tribunalului a fluierat si a strigat "Rusine!", "Asasinii!"

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Meredith Kercher, o studenta din Leeds in varsta de 21 de ani, a fost gasita pe jumatate dezbracata si intr-o balta de sange, fiind injunghiata cu 43 de lovituri de cutit. Autopsia a aratat ca aceasta fusese si violata.

Exprimandu-se in cursul zilei in fata presei, familia sa a apreciat ca victima a "fost uitata" si ca frenezia din jurul procesului a fost in favoarea studentei americane. In cursul serii, familia victimei a declarat ca nu intelege cum au putut judecatorii sa inverseze sentinta din prima instanta.
Indoielile generate de experti independenti asupra fiabilitatii testelor ADN realizate pe arma crimei - un cutit de bucatarie - si agrafa sutienului lui Meredith au influentat fara indoiala decizia juratilor.

"Am castigat o batalie, nu si razboiul", a declarat unul dintre avocatii lui Knox, Luciano Ghirga, amintind ca Parchetul a promis ca va face apel in casatie in cazul achitarii celor doi acuzati.

Potrivit verdictului dat in prima instanta, Amanda Knox si Raffaele Sollecito i-au dat lui Meredith lovitura finala in timp ce Rudy Guede, un ivorian condamnat la 16 ani de inchisoare intr-un proces separat, ii tinea bratele pentru ca refuza sa participe la un joc sexual. Toti erau sub influenta drogurilor si alcoolului.

Knox si Sollecito au fost condamnati in prima instanta la 26 si respectiv 25 de ani de detentie.

Parchetul a cerut insa pedepse mai dure, cu inchisoarea pe viata, argumentand ca cei doi tineri au omorat-o pe Meredith fara nici un motiv, in noaptea de 1 noiembrie 2007. Aceasta teza a fost respinsa de jurati.

Cei doi acuzati afirmau ca au petrecut noaptea impreuna, la domiciliul baiatului.

Curtea de Apel a confirmat insa condamnarea pentru defaimare a lui Knox, care l-a acuzat initial pe Patrick Lumumba, proprietarul congolez al unui bar, dar care a fost achitat rapid.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Condamnata pentru crima, si-a gasit
Condamnata pentru crima, si-a gasit "avocat" in parlamentul italian

Amanda Knox a fost condamnata in decembrie la 26 de ani de inchisoare pentru uciderea si agresarea sexuala a fostei ei colege de camera, o studenta britanica.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.