MISTER! Pentagonul a pierdut cel mai tare avion hipersonic!

Dată publicare: 28-04-2010 00:00
Dată actualizare: 22-10-2012 22:42


Hipersonic DARPA

La primul zbor al celui mai revolutionar model de planor din dotarea armatei americane, Hypersonic Technology Vehicle 2, Pentagonul anunta ca a pierdut legatura la doar noua minute de la decolare.

Aparatul este unul fara pilot, asa ca nu putem vorbi despre victime in acest caz. Problema este ca in ecuatie sunt implicate secrete militare si tehnologice.

Aparatul este conceput sa zboare la altitudine mare in atmosfera, la o viteza de 20 Mach (peste 21.000 Km/h) si a fost construit pentru a lovi orice tinta de pe Terra in maxim o ora de la decolare.

Lansarea aparatului HTV-2 a fost facuta saptamana trecuta cu ajutorul unei rachete de tip Minotaur IV, de la baza aeriana Vandenberg, potrivit institutului de cercetare in domeniul tehnologiei din cadrul Pentagonului, DARPA.

Zborul inaugural trebuia sa aiba o durata de 30 de minute. Planorul atingea viteza maxima si se prabusea in Oceanul Pacific. Planurile nu s-au indeplinit pentru ca, dupa ce a depasit 20 Mach, aparatul s-a “evaporat”.

Potrivit unui document al Pentagonului referitor la aparat, "armata americana incearca sa aiba capacitatea sa reactioneze, chiar si in lipsa unui avertisment in prealabil, la amenintarile care vizeaza securitatea nationala, peste tot in lume".

Cu alte cuvinte, americanii inca nu si-au revenit dupa esecul din 1998, cand au avut ocazia sa-l omoare pe Osama Ben Laden inainte de atentatele din 9/11. Au lansat atunci o racheta Tomahawk care a ajuns prea tarziu in tabara de anternament a retelei al-Qaida, din Afganistan, unde era la acel moment cel mai cautat om de pe planeta. Asa ca si-au construit aceasta "arma" care este de sapte ori mai rapida decat racheta folosita atunci.

Casa Alba a solicitat o finantare in valoare de 250 de milioane de dolari din partea Congresului pentru cercetari in domeniul tehnologiilor hipersonice.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO