Martin O'Malley s-a lansat in cursa pentru alegerile prezidentiale din 2016. "Sa reconstruim visul american"

Ultima actualizare: 03-06-2015 06:56
Martin O'Malley - Getty

Fostul guvernator democrat de Maryland (est) Martin O'Malley s-a lansat sambata in cursa pentru alegerile prezidentiale din 2016 in Statele Unite, pozitionandu-se la stanga pentru a se demarca de favorita Hillary Clinton, noteaza AFP.

Este timpul "sa reconstruim visul american", a declarat O'Malley, 52 de ani, inca in mare masura necunoscut pe scena politica nationala.

Din orasul Baltimore, unde a fost primar timp de sapte ani, el a denuntat stagnarea veniturilor clasei de mijloc americane. El a denuntat de asemenea "saracia extrema ce conduce la violenta extrema", asa cum s-a intamplat la Baltimore in urma cu cateva saptamani, dupa moartea unui tanar negru retinut de politie.

"70% dintre americani castiga la fel sau mai putin de doisprezece ani", a denuntat el in fata a sute de persoane. O'Malley a criticat "concentrarea tot mai mare" a puterii economice in marile companii, aruncand in trecere vorbe intepatoare la adresa lui Hillary Clinton pentru bunavointa de care ea ar beneficia pe Wall Street.

Casatorit si tata a patru copii, Martin O'Malley este pasionat de muzica si nu ezita sa urce pe scena cu trupa sa "O'Malley's March", chitara, banjo si voce. O'Malley se bazeaza pe capacitatea sa de a atrage alegatori de "sub 40 de ani", avand grija totodata sa nu o atace direct pe Hillary Clinton asupra varstei ei (cu 15 ani mai mare decat el), mai noteaza France Presse.

Fiind guvernator de Maryland, el a legalizat casatoriile intre homosexuali, a abolit pedeapsa cu moartea, a crescut salariul minim, plasandu-se intr-o pozitie confortabila asupra unor subiecte-fetis ale partidului democrat.

Dar politica ferma contra delincventei in timp ce era primar la Baltimore apare acum ca o arma cu doua taisuri dupa recentele revolte, care au scos la lumina o realitate dura: marile inegalitati din acest oras inca in curs de dezvoltare.

Potrivit unui sondaj publicat joi de Quinnipiac University, Martin O'Malley este creditat doar cu 1% din intentiile de vot in randul alegatorilor democrati, cu mult in urma lui Hillary Clinton (57%) sau a lui Bernie Sanders (15%), senatorul de Vermont care s-a declarat de asemenea candidat, sau vicepresedintelui Joe Biden (9%), care pentru moment inca nu este candidat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO