Laureat al premiului Nobel: "Omenirea va supravieţui, coronavirusul încetineşte"

Ultima actualizare: 17-03-2020 23:29
Michael Levitt
Wikimedia Commons

Omul de știință Michael Levitt, laureat al premiului Nobel, spune că majoritatea oamenilor au o imunitate naturală la coroanvirus, iar din moment ce răspândirea coronavirusului în China încetinește, sfărșitul pandemiei este aproape.

Biofizicianul americano-britanic-israelian Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013, spune ca se poate observa deja curba descendentă a coronavirusului.

Deși nu este expert în epidemiologie, omul de știință a reușit să prezică în mod corect curba decendentă a infecţiilor cu coronavirus în China, din februarie, relatează Jerusalem Post.

Michael Levitt spune că a aflat de criza coronavirusului din China de la un grup de prieteni și a început să analizeze situația, în speranța că va putea să le dea o veste bună.

„Rata de infecţie a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoşătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele şi aceasta este o creştere exponenţială”, a spus el.

Cercetătorul a explicat că în acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar, apoi cifrele au început să arate o altă tendinţă. Pe 1 februarie, când s-a uitat pe statistici, provincia Hubei a înregistrat 1,800 de cazuri noi de îmbolnăvire, iar pe 6 februarie, acest număr depășea 4,700.

Însă pe 7 februarie a apărut o schimbare, iar numărul infecțiilor a început să scadă continuu. „O săptămână mai târziu, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu numărul morţilor. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median şi a permis predicţia mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situaţia din toată China se va îmbunătăţi în două săptămâni. Şi, într-adevăr, acum există foarte puţine cazuri noi de infecţie”, a explicat el.

Calculele lui Levitt indică faptul că virusul va dispărea complet din China până la finalul lunii martie.

El a făcut o paralelă cu ratele dobânzilor bancare: dacă o persoană primește o dobândă de 30% în prima zi, 29% în a doua, începi să înțelegi că în curând nu vei mai primi foarte mulți bani.

Acestă formulă se aplică și situației din China, unde deși sunt raportate cazuri noi, acestea reprezintă doar o mucă parte din cele raportate în fazele inițiale.

„Chiar dacă aceasta continuă să scadă, tot câştigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar creşte mai încet. Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriaţi. Dar faptul că rata infecţiei încetineşte înseamnă că sfârşitul pandemiei este aproape”, a explicat el.

„Iniţial, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta, în medie, 2,2 persoane pe zi – creşterea exponenţială care putea duce la dezastru. Dar numărul de noi infecţii zilnice este acum aproape de zero. E ca şi cu ratele dobânzilor bancare: chiar dacă aceasta continuă să scadă, tot câştigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar creşte mai încet. Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriaţi. Dar faptul că rata infecţiei încetineşte înseamnă că sfârşitul pandemiei este aproape”, a continuat el.

Situația de pe nava Diamond Princess a reprezentat cel mai rău scenariu posibil în privința răspândirii virusului. Densitatea oamenilor de pe vapor era echivalentă cu înghesuirea întregii populații a Israelului -aproape 9 milioane de oameni - pe o suprafață de 30 de kilometri pătrați. În plus, vaporul are un sistem de încălzire-răcire centralizat și locuri de luat masa comune, ce favorizează răspândirea coronavirusului, spune Levitt.

„Acestea sunt condiții favorizează răspândirea virusului, însă doar 20% dintre persoane au fost infectate. Este mult, dar rata infectării este similară ca cea a gripei sezoniere”, a explicat el.

În China, numărul de noi infecţii va ajunge în curând la zero, în timp ce Coreea de Sud a depășit deja vârful crizei, iar numărul infecțiilor a început deja să scadă, a spus Levitt.

El spune că rata mortalității este atât de ridicată în Italia deoarece țara are un procent mai mare de persoane în vârstă decât de China sau Franța. „Mai mult, italienii au o viaţă socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ţinem oamenii deoparte şi să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoşi.”

Ca şi în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, a spus Levitt.

„Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din rata de mortalitate o reprezintă persoanele de peste 65 de ani. De ani de zile, de exemplu, gripa face ravagii în SUA. În 2017, au murit de trei ori mai mulţi oameni decât acum, şi, totuşi, nu s-a intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiţi la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună şi, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoşi şi omenirea va supravieţui. “, a încheiat laureatul premiului Nobel.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!