Kurzii au anunţat înfrângerea completă a Statului Islamic în Siria. "Mii de martiri"

Ultima actualizare: 23-03-2019 21:04

Jihadiştii ISIS au fost eliminaţi complet din Siria, a anunţat alianţa condusă de kurzi.

Forţele Democratice Siriene (SDF), alianţă militară condusă de kurzi, a anunţat sâmbătă înfrângerea califatului autoproclamat al grupării Stat Islamic (SI) în Siria, după cucerirea ultimului teritoriu deţinut de jihadişti în această ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, a anunţat pe contul său de Twitter "eliminarea totală a califatului autoproclamat" pe 29 iunie 2014 în oraşul irakian Mosul.

"Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a autoproclamatului califat şi o înfrângere teritorială de 100% a Statului Islamic. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă această victorie", a declarat purtătorul de cuvânt citat de EFE.

După luni de lupte, SDF a reuşit vineri noaptea să preia controlul asupra ultimelor poziţii jihadiste din Baghouz, un sat din estul Siriei, aproape de graniţa cu Irakul. Lupta a fost acerbă împotriva ultimelor poziţii ale SI, a declarat purtătorul de cuvânt.

La apogeul său în 2014, SI controla un teritoriu la fel de vast ca Marea Britanie în Irak şi Siria. Organizaţia, responsabilă de atrocităţi şi atacuri ucigaşe, inclusiv în Europa, a impus o domnie a terorii.

SDF, grup militar condus de kurzi şi alcătuit din arabi, susţinut de Statele Unite, a expulzat SI din mare parte din nord-estul Siriei, inclusiv din Raqa, capitala de facto a "califatului", care a fost cucerită în octombrie 2017 după patru luni de luptă.

Campania militară a forţelor antijihadiste a fost reluată în septembrie 2018 şi s-a dezvoltat încet, mai ales în ultima lună, din cauza prezenţei a mii de civili în Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuaţi înainte de asaltul final.

În pofida înfrângerii la Baghouz, SI continuă să aibă o prezenţă "reziduală" în regiuni vaste din Irak şi în zonele deşertice din Siria, potrivit unei hărţi prezentate public în această săptămână de preşedintele american, Donald Trump, elaborată de o agenţie de informaţii a SUA, scrie EFE.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO