Începe Iditarod, cea mai faimoasă cursă de sănii trase de câini

Ultima actualizare: 09-03-2020 12:01

Cursa de sănii trase de câini, Iditarod, este cea mai faimoasă competiție de acest fel din lume, iar reputația este pe deplin meritată.

Traseul are 1.600 de kilometri, iar atelajele trebuie să traverseze regiuni sălbatice din Alaska, două lanțuri muntoase și râul Yukon, înghețat în această perioadă.

Competiția din acest an este una mai dificilă pentru că în ultimul timp a nins din belșug.

”Se poate să înotăm prin zăpadă sau ar putea da gerul și s-ar întări, iar atunci va fi o cursă rapidă. Nu știm niciodată. Chiar dacă e multă zăpadă, nu înseamnă că vom înaota prin zăpadp tot drumul”, spune un competitor.

La linia de stat s-au aliniat echiaje din SUA și Canada, dar și din alte țări ale lumii, cum ar fi Italia, Norvegia sau Danemarca.

Concurenții s-au pregătit ani la rând ca să câștige această competiție extremă, iar unii dintre câinii participanți sunt deja veterani, cu peste 20 de curse la activ.

Cât despre ce-i animă pe cei care participă la această cursă extremă...

”Dragostea pentru acest sport și pentru câini, călătoria alături de atelaj, întâlnirile cu oamenii aflași pe traseu și aventura”, spune un competitor.

Cursa are loc de-a lungul traseului urmat la începutul secolului XX de căutătorii de aur din Alaska și este acum la a 48-a ediție.
Din cauza condițiilor meteo imprevizibile cei aproape 60 de concurenți speră să termine traseul în 12 zile.

Recordul e deținut de un american, care a încheiat cursa în 8 zile, în 2017.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO