Fotoreporteri ucisi in Libia. Fotografiile lor au redat dramele libienilor


Ultimul update: Vineri 06 Iulie 2012 18:14
Data publicarii: Joi 21 Aprilie 2011 13:54
Categorie: Stiri externe

Chris Hondros, fotoreporterul american lovit de obuzul care l-a ucis miercuri pe colegul sau britanic Tim Hetherington la Misrata, in Libia, a decedat la cateva ore dupa atac, a anuntat agentia de presa Getty Images, pentru care lucra.

"Getty Images este profund intristata ca trebuie sa confirme moartea fotografului sau Chris Hondros, ucis in timp ce transmitea de la evenimentele din Libia, la 20 aprilie", a anuntat agentia intr-un comunicat.

Chris Hondros, in varsta de 41 de ani, a fost lovit la cap de un obuz in orasul libian Misrata. El a decedat in urma ranilor suferite, la cateva ore dupa atac, a explicat Getty Images.

Miercuri, o fotografie realizata de Hondros ocupa prima pagina a cotidianului Washington Post. Aceasta prezinta un gropar care sapa un mormant intr-un cimitir din Misrata.

Chris Hondros a fost unul dintre primii fotoreporteri ai agentiei Getty Images. Chris a surprins prin intermediul aparatului foto unele dintre cele mai emotinante imagini din timpul conflictelor din Kosovo, Angola, Sierra Leone, Lebanon, Afghanistan, Kashmir, Iraq si Libia.

In 2004, s-a numarat printre nominalizatii la premiul Pulitzer, pentru fotografiile realizate in Liberia, iar in 2006 a castigat medalia de aur Robert Capa, una dintre cele mai inalte distinctii pe care un fotograf le poate primi. Robert a primit medalia pentru munca realizata in Irak.

In 2007 a fost numit "Hero of Photography" de catre revista American Photo.

In cursul aceluiasi atac a murit si colegul lui britanic Tim Hetherington, colaborator al revistei americane Vanity Fair.

Jurnalistul Tim Hetherington a fost nominalizat la Oscar in 2010, la categoria cel mai bun documentar, pentru filmul "Restrepo", pe care l-a regizat. Pelicula este inspirata din experienta fotoreporterului pe frontul din Afghanistan.

Alti doi fotografi au fost, de asemenea, raniti: britanicul Guy Martin, fotograf liber-profesionist care lucra pentru agentia Panos, si americanul Michael Brown, care lucra pentru Corbis, potrivit directorului sau de comunicare, Dan Perlet.

Dupa doua luni de conflict intre fortele liderului libian si rebeli, trei jurnalisti au murit si peste zece au fost detinuti sau declarati disparuti.

Meseria de fotoreporter presupune surprinderea in imagini a diferite situatii care pot fi reproduse apoi in publicatii, ziare, reviste si alte mijloace de comunicare vizuala. Fotografiile realizate de un fotoreporter trebuie sa descrie situatia intr-o maniera cat mai reala.

Fotoreporterul trebuie sa coopereze cu jurnalistii implicati, sa lucreze la partea de imagine a publicatiilor, sa proceseze fotografiile pentru reportaje si sa le aseze alaturi de texte, sa faca fotografii de specialitate, daca i se solicita in reportajele de la stiri.

Mai exact, fotoreporterul este omul care merge pe teren si trebuie sa se intoarca cu imaginea care sa surprinda momentul culminant al povestii. De multe ori reporterul isi scrie textul in functie de imaginiile realizate de fotoreporter.

Cititi si:

IMAGINI EXTREM DE RARE. Pradatorul din adancuri fara camuflaj

S-a ales cea mai frumoasa femeie in bikini din toate timpurile. FOTO

Vezi VIDEO. Ghaddafi a defilat triumfator prin Tripoli
Ucisi din eroare. Au tras de bucurie. Fortele NATO au crezut ca-s inamici
VIDEO. Cum se vad din cabina pilotilor bombardamentele Belgiei in Libia
FULLSCREEN
Fotoreporteri ucisi in Libia. Fotografiile lor au redat dramele libienilor
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO