Fata afgana fara nas si fara urechi. Afla povestea fotografiei celebre

Ultima actualizare: 05-11-2012 09:10
Fata afgana fara nas si fara urechi, mutilata de talibani

Fotografa sud-americana Jodi Bieber a castigat World Press Photo Award 2010, pentru fotografia care prezenta portretul unei femei afgane, desfigurata pentru ca parasise casa sotului sau.

Publicata pe coperta Time Magazine pe 1 august 2010, fotografia lui Jodi Bieber o prezinta pe Bibi Aisha, o femeie afgana careia talibanii i-au taiat nasul si urechile pentru ca a parasit casa sotului ei.

Abandonata dupa ce a fost mutilata, Bibi Aisha, al carei par negru, acoperit de o esarfa, ascundea urechile mutilate, a fost ingrijita si salvata de organizatiile umanitare americane si apoi a fost operata in Statele Unite.

La 18 ani, cu tenul fara cusur si un par superb, usor ondulat, Aisha s-ar fi remarcat usor din multime prin frumusetea ei. Din pacate, tanara de origine afgana atrage privirile tuturor dintr-un cu totul alt motiv: a fost mutilata de sotul ei.

Aisha a fost victima brutalitatii talibane, iar barbatul care a nenorocit-o pe viata considera ca a fost indreptatit sa-i aplice o asemenea pedeapsa.

Pentru el a fost un gest prin care si-a aparat onoarea: sotia lui l-a facut de ras neascultandu-l, in opinia lui, asa ca s-a considerat obligat sa-si rascumpere onoarea prin pedepsirea sotiei.

I-a taiat nasul si urechile, in timp ce fratele lui o tinea imobilizata.

La editia din 2010 a World Press Photo Award, competitie care a avut loc la Amsterdam, au fost inscrise 108.059 fotografii. World Press Photo este o organizatie non-profit cu biroul central la Amsterdam, Olanda.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO