Fara garzi de corp si 90% din salariu. Cum traieste "cel mai sarac presedinte din lume"

Ultima actualizare: 31-12-2013 07:07
José Mujica

Aflat la putere din 2010 si avand varsta de 78 de ani, presedintele Uruguayului, Jose Mujica, difera de colegii sai politicieni printr-un stil de viata marcat de o extrema simplitate.

Se deplaseaza adeseori fara garzi de corp, doneaza 90% din salariul sau unor asociatii de caritate si continua sa traiasca in modesta lui "chacra" (ferma) din cartierul muncitoresc Cerro din Montevideo.

Presa internationala l-a numit adeseori "cel mai sarac presedinte din lume", in timp ce cineastul Emir Kusturica, care vrea sa regizeze un film despre viata liderului din Uruguay, a spus ca il considera pe Jose Mujica ca "cel mai liber presedinte din lume".

Conform BBC, Jose Mujica doneaza lunar 90% din salariul sau de sef al statului, in valoare de 12.000 de dolari, unor organizatii de caritate si micilor antreprenori.

Potrivit New York Times, in ultima sa declaratie de avere, liderul din Uruguay a sustinut ca detine doua masini si o mica ferma unde el si sotia sa se ocupa de agricultura si cresterea animalelor.

A ales sa locuiasca la ferma situata la 42 de km de capitala Montevideo, desi are la dispozitie un palat prezidential cu un staff format din 42 de membri.

Conduce un Volkswagen Beetle din 1987 si creste la ferma sa crizanteme pe care le ofera spra vanzare la pietele de flori din apropiere.

In anii '60 a intrat in gruparea de gherila Tupamaros, o miscare militara inspirata de revolutia cubaneza. A fost arestat si a petrecut in inchisoare 14 ani. Membra Tupamaros a fost si sotia sa, Lucía Topolansky, acum de profesie senator.

Este pazit rareori de o garda de corp compusa din doar doi membri si de un catel fara un picior, pe care l-a adoptat.

De cand este presedinte, Jose Mujica a propus si sustinut legalizarea marijuanei si a casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Recent, Mujica a participat la o intalnire a Guvernului, unde s-a prezentat in pantaloni scurti si sandale.
 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO