Duel medieval la Venetia: criza economica vs carnavalul traditional!

09-02-2010 00:00

Situatia economica mondiala nu a ocolit vestitul festival, unul dintre cele mai vechi din lume. Actuala editie a atras si ea zeci de turisti, insa organizatorii si hotelierii suspina deja la gandul veniturilor de altadata.

Stralucitorul carnaval de la Venetia, un eveniment asteptat de mii si mii de oameni din toata lumea, simte anul acesta din plin efectul crizei economice.

Daca in anii trecuti rata de ocupare in hotelurile de langa Piata San Marco era de suta la suta in timpul carnavalului, acum mai sunt si camere la oferta. Nici vanzatorii de suveniruri nu au prea multe motive de bucurie. Turistii nu par deloc dispusi sa cheltuie banii pe asa ceva.

Strazile sunt in continuare pline, mastile nu lipsesc, insa cei care s-au indurat sa dea bani pentru o excursie la Venetia, au taiat din alte parti.

Si nu doar strainii au redus cheltuielile, ci si italienii. Agentiile de turism au organizat mini-excursii de o zi sau doua din Milano, special pentru carnaval, in timp ce multi si-au confectionat singuri costumele sau le-au cumparat de pe internet. Organizatorii nu aveau nici ei cum sa ignore criza: bugetul a fost redus cu 40% fata de cel din 2009.

Nici n-ar fi prea multe motive de veselie, dupa ce turismul italian a pierdut in ultimul an 1.7 miliarde de euro, iar 75 de mii de oameni din industrie au ramas fara loc de munca.


VIDEO PROTVPLUS.RO