Demiteri în lanţ în Cipru, în scandalul criminalului în serie care a ucis şi 2 românce

Dată publicare: 04-05-2019 09:40
Dată actualizare: 04-05-2019 10:37


Continuă demiterile în Cipru după descoperirea primului criminal în serie din istoria ţării. La o zi după ce a acceptat demisia ministrului justiției, președintele l-a concediat pe șeful poliției.

Totul în contextul scandalului provocat de modul în care poliția a anchetat dispariția unor imigrante, inclusiv două românce, victime ale unui ucigaș în serie. Acesta, Nikos Metaxas, un căpitan de armată în vârstă de 35 de ani, a fost arestat și, potrivit autorităților, a recunoscut în total șapte crime.

Autorităţile cipriote au fost criticate pentru că NU au anchetat riguros, de la început, informaţiile privind dispariţiile mai multor femei straine, imigrante.

Primele victime ale criminalului în serie ar fi fost două românce, mamă şi fiică, dispărute în septembrie 2016, iar ultima - o filipineză - în august 2018. Celelalte victime sunt tot filipineze, precum si o nepaleză.

 

Cine sunt cele 2 românce ucise de criminalul în serie din Cipru

 

Metaxas a recunoscut săptămâna trecută că a omorât 5 femei și 2 copii, și a indicat printre victime şi două românce. Legiştii ar fi confirmat că una dintre ele este Livia Florentina Bunea, care a dispărut fără urmă în 2016. Este posibil ca şi fiica ei, care era bolnavă, să fi fost ucisă de Metaxas, ea fiind a doua româncă din lista victimelor acestuia.

Potrivit jurnaliştilor ciprioţi, care citează surse din anchetă, Nikos Metaxas le-a omorât pe cele două românce, le-a tranşat şi băgat în valize.

In ultimele trei săptămâni, au fost găsite cadavrele a patru femei, aruncate în trei locuri diferite, la vest de Nicosia, capitala tarii insulare. Continuă cautarile în alte trei cazuri de dispariţie, inclusiv doua fete in varsta de şase, respectiv opt ani.

Suspectul le-a spus anchetatorilor ca ramasitele acestor victime s-ar afla in doua valize aruncate intr-un lac cu ape uzate si toxice, langa o exploatare miniera. Iar scafandrii cerceteaza locul dintr-o cusca speciala pentru scufundari, care este manevrata cu o macara de mare tonaj instalata pe marginea lacului.

 

Proteste şi demiteri la Nicosia

 

O manifestaţie, deopotrivă de comemorare pentru victime dar şi de protest s-a ţinut vineri la Nicosia. S-au auzit acuzatii de incapacitate, nepasare si chiar rasism la adresa politiei si autoritatilor.

Într-o scrisoare adresata sefului politiei Zacharias Chrysostomou, presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades afirma ca "fiecare conducator de organizatie trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile subordonatilor".

"Aparenta neglijenta sau esecul personalului politiei de a investiga în cazurile persoanelor dispărute este posibil sa fi contribuit la îngrozitoarele crime care au zguduit societatea cipriota" - scrie presedintele in scrisoare de demitere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO