Cele trei mutații ale virusului Sars-Cov-2 identificate în Marea Britanie reprezintă un pericol pentru întreaga Europă, așa că restricțiile trebuie menținute.

 

Avertismentul a fost lansat de oficialii Centrului European pentru Controlul Bolilor. Irlanda de Nord a anunţat, în aceste condiții, că prelungeşte carantina naţională până la începutul lunii martie.
Iar Olanda impune restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, o măsură fără precedent după Al Doilea Război Mondial.

Dornice să relanseze turismul, Spania şi Grecia insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19. Joi seară, în timpul unui summit video, liderii Uniunii Europene au stabilit că este prea devreme că cetățenii vaccinați să aibă anumite privilegii de călătorie.

Israelul, care şi-a imunizat deja un sfert din populaţie, are în plan o strategie pentru obţinerea aşa-numitului "paşaport verde". Toţi cei vaccinaţi cu ambele doze se pot înregistra online pentru obținerea unui document ce permite călătoriile "la liber". Cu alte cuvinte, nu mai stau în carantină la revenirea în țară.

O companie britanică de croaziere, Saga Cruises, a dat deja tonul precauţiilor luate de operatorii privaţi. A anunțat că le va cere clienţilor dovada vaccinări cu serul anti-Covid, înainte de a urca la bord. Pentru a le oferi timpul necesar administrării ambelor doze, compania şi-a amânat prima croazieră din acest an pentru luna mai.

În Elveția, în staţiunea de lux St. Moritz, au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a coronavirusului, în plin sezon de schi. Şcolile au fost închise, iar două hoteluri de lux au fost plasate în carantină.

Christian Gartmann, St. Moritz Corona Task Force: „În St. Moritz, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în toată zona municipală. "

Autorităţile au decis să înceapă testarea în masă a rezidenţilor şi a turiştilor.

Ungaria face vaccinarea populației pe cont propriu

Pe de altă parte, guvernul de la Budapesta a dat undă verde pentru vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Rusia. Deocamdată nu se ştie când vor fi aduse dozele în țară. Detaliile vor fi discutate de ministrul ungar de externe, în cadrul vizitei pe care o face, vineri, la Moscova.

Gergely GULYAS, şeful biroului de presă al premierului ungar Viktor Orban: „Guvernul (ungar) discută în prezent cu orice potenţial furnizor, pentru a găsi o alternativă de a primi vaccinuri anti-Covid. Suntem în negocieri cu China și cu Rusia. Aş dori să menţionez că intenționăm să cumpărăm doar vaccinuri care au fost utilizate pentru imunizarea a milioane de oameni."

Pe de altă parte, în Regatul Unit se vaccinează 200 de persoane pe minut, potrivit secretarului pentru sănătate, Matt Hancock. În Marea Britanie se anunţă două săptămâni critice în lupta cu pandemia, aşa că autorităţile iau noi măsuri. Cei care participă la petreceri cu mai mult de 15 persoane sunt amendaţi cu 800 de lire sterline, iar organizatorii - cu 10.000 de lire.

În Olanda, deşi numărul de infectări a scăzut, de sâmbătă intră în vigoare interdicţia de a circula pe timp de noapte. Este pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, când este luată o astfel de măsură. Olandezii nu-şi mai pot părăsi locuinţele după ora 21, în caz contrar risca o amendă de aproape 100 de euro.