Decizia fără precedent pe care Papa Francisc a luat-o, în trecut, în privința României

Ultimul update: Sambata 12 Ianuarie 2019 20:06
Data publicarii: Sambata 12 Ianuarie 2019 17:21
Categorie: Internaţional

Anunţul vizitei Papei Francisc în România, pe 31 mai, anul acesta, a stârnit un val de bucurie printre credindiosii catolici de la noi. De altfel, Sfântul părinte este un personaj îndrăgit în întreaga lume, pentru modestia şi căldura sa.

Suveranul Pontif s-a remarcat drept un apărător al imigranţilor şi, printr-un decret istoric, a autorizat preoţii catolici de pretutindeni să ierte femeile care au făcut întrerupere de sarcină. În privinţa României, Papa Francisc a luat o decizie fără precedent: este cel care a beatificat prima femeie din ţara noastră.

Papa Francisc, a devenit în 2013 primul papă din afara Europei, după 1300 de ani. Deşi s-a născut la Buenos Aires originile sale sunt, europene: părinţii italieni au emigrat în Argentina, pentru a scăpa de regimul fascist al lui Mussolini.

Poate aşa se explică şi iubirea pe care Sfântul Părinte o arată faţă de imigranţi. Printre cei care s-au bucurat de generozitatea Papei au fost şi mulţi români.

În 2017, Papa Francisc le-a făcut o vizită surpriză locatarilor unui bloc social din Italia, printre aceştia fiind şi o familie de români.

Papa a ciocănit la uşa lor, spunând "Deranjez? Sunt Francisc". Iar în iarna lui 2016, după ce a aflat că o româncă a născut pe stradă, lângă Vatican, Papa a decis să îi acorde acesteia un cămin timp de un an.

Papa Francisc este şi cel care a semnat decretele de martirizare a doi români: preotul catolic Vladimir Ghika, torturat de comunişti în închisoarea de la Jilava şi Veronica Antal, o tânără din Moldova, ucisă cu bestialitate, după ce jurase să îşi dedice viaţa rugăciunii.

Acum, sute de mii de români sunt aşteptaţi să îl întâmpine pe străzi pe liderul bisericii catolice, la 20 de ani distanţă de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

Papa Francis va ajunge nu doar la Bucureşti, ci şi la Iaşi, Blaj şi Șumuleu - Ciuc.

Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei romano-catolice Iaşi: "E o bucurie mare pentru ca iaşul nu a avut niciodată o vizită a unui papă. Era dorința și în 1999 când a venit sfântul papa Paul ioan al 2-lea de a veni și aici. Nu s-a putut atunci chiar la începutul acestei săptămâni au venit mai mulți reprezentanți de la Vatican și autorități de la București și deja s-au discutat anumite detalii.

Reporter: De ce este așa de iubit?

Adrian Blăjuță: Pentru că este un om simplu și un om care știe să trăiască această simplitate în gesturi, în fapte și chiar în modul lui de viața.

Gesturile simple sunt cele cu care Papa a impresionat lumea. A spălat picioarele unor deţinuţi din Italia, apoi le-a sărutat. Este ritualul umilinţei, pe care Papii l-au respectat de-a lungul istoriei, însă Francisc este primul papă care a spălat şi picioarele unei femei.

Papa Francisc: ''Ce înseamnă acest ritual? Că trebuie să ne ajutăm unul pe celalalt''.

Iar în timpul unui zbor, Papa Francisc a oficiat spontan slujba de căsătorie între doi însoţitori de zbor din Chile.

"Ne-a căsătorit Papa! Ne-a căsătorit Papa! Mi-a luat mâna şi mi-a zis, dacă vreţi să vă căsătoriţi, vă cunun eu."

La 82 de ani, Papa Francisc este o persoană activă. Se trezeşte mereu la 04:30 dimineaţa şi merge la culcare la ora 21:00. În tinereţe însă, viaţa să arata cu totul altfel.

A fost bodyguard într-un club de noapte pentru a-şi putea plăti facultatea, iar de la 21 de ani trăieşte fără un plămân, pe care l-a pierdut în urma unei infecţii.

Adoră să mănânce broccoli şi conopida, culese chiar din grădina să. Are o livadă de măslini de 25 de hectare, dar şi 30 de vaci şi multe găini, de la care primeşte lapte şi ouă bio.

Este pasionat de sport şi ține cu echipa de fotbal San Lorenzo, din Argentina. Iar anul trecut a scos la licitaţie un Lamborghini, pe care îl primise cadou de la constructorul auto. Cei 700.000 de euro strânşi au fost donaţi pentru reconstrucţia unor comunităţi creştine, din Irak, distruse de ISIS.

Papa Francisc va vizita ţara noastră între 31 mai şi 2 iuie.

Papa Francisc va vizita județele sărace ale României. Reacția credincioșilor
Papa Francisc va vizita județele sărace ale României. Reacția credincioșilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Courchevel, incendiu, statiune
Incendiu în stațiunea Courchevel: 2 morți și 22 de răniți. Unii au sărit de la etaj
Patru femei, condamnate pentru că au lăsat mâncare și apă în deșert
Revolta uneia din femeile rănite în accidentul produs de prințul Philip
Prinţul Philip, avertizat de poliţie după ce a condus fără centură la 2 zile după accident
Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament
SUA au trimis un distrugător în Marea Neagră pentru ”sprijinul aliaților”. Răspunsul Rusiei
scoala
Amendă uriașă pentru părinții care scot copiii de la școală mai devreme pentru vacanțe
Un bărbat și-a riscat viața să ajute o șoferiță blocată pe calea ferată. Imagini șocante
Prima imagine cu copilul căzut de 8 zile într-un puț, în Spania. Ce indicii au salvatorii
Un bărbat a fost pus sub acuzare pentru folosirea unei drone deasupra aeroportului Heathrow
Cel mai bătrân om din lume a murit în somn. Câți ani avea japonezul
”Afacerea” ilegală pusă în practică de o studentă. Ce a făcut cu zeci de cai