Cutremurul de 8,4 din Chile, urmat de 550 replici pana in prezent. Tara va continua sa resimta efectele timp de un an

Ultima actualizare: 25-09-2015 07:02
cutremur chile

Cutremurul cu magnitudine de 8,4 resimtit in seara zile de 16 septembrie in mai multe regiuni din Chile a fost urmat, pana in dimineata zilei de 22 septembrie, de 550 de replici.

Acestea se vor produce in continuare timp de cel putin un an, a declarat marti directorul Centrului de Seismologie din aceasta tara sud-americana, Sergio Barrientos, relateaza Agerpres.

Dintre replicile de pana acum, cateva au avut magnitudine mai mare de 7, iar aproximativ 20 au fost peste magnitudinea 6, a afirmat specialistul.

El analizeaza cu mare atentie aceste mişcari telurice, in cadrul unui studiu menit sa realizeze o 'harta a deplasarilor tectonice', care sa reflecte 'procesul de inaintare a placii Nazca sub placa sudamericana'. in acest scop, sunt observate şi datele de la cutremurul din 27 februarie 2010, care a avut magnitudinea de 8,8, şi de la seismul din 1 aprilie 2014, din Iquique, cu magnitudine de 8,2.

'Replicile sunt cutremure de mai mica intensitate, care au loc in zona de ruptura a unui seism mai mare şi se produc din cauza ca scoarta terestra continua sa se aşeze in falie', a explicat Rodrigo Cienfuegos, directorul Centrului de Cercetare in domeniul Gestionarii Integrate a Dezastrelor din cadrul Universitatii Catolice din Santiago de Chile. in opinia lui, este de aşteptat ca replicile cutremurului din 16 septembrie sa aiba o intensitate şi frecventa tot mai reduse pe masura ce trece timpul. 'Avand in vedere magnitudinea de 8,4, se pot aştepta replici multa vreme', a sustinut el.

in acest context, Rodrigo Cienfuegos a mentionat ca seismul din februarie 2010, al doilea ca magnitudine din istoria tarii şi al optulea la nivel mondial, a fost urmat de 10.000 de replici şi ca este posibil ca numarul lor sa mai creasca.

Seismul de saptamana trecuta s-a resimtit in special in regiunea Coquimbo din partea de nord a statului Chile şi s-a soldat cu 13 morti şi peste 9.000 de persoane afectate şi a provocat daune la peste 5.000 de cladiri. Din cauza amenintarii de tsunami, au fost evacuate aproape un milion de persoane din zona de litoral.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO