Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear in doua luni, apreciaza un institut american

Dată publicare: 04-06-2013 07:53
Dată actualizare: 07-06-2013 06:48


Coreea de Nord

Coreea de Nord ar putea reporni unul dintre reactoarele nucleare de la centrala Yongbyon in doua luni, ceea ce ar permite regimului sa isi accelereze programul de inarmare nucleara, a apreciat luni un grup de american de reflectie, relateaza AFP.

Pe baza unor fotografii realizate prin satelit datate la 16 si 22 mai, institutul americano-coreean din cadrul Universitatii John Hopkins a declarat ca Coreea de Nord a inregistrat "progrese reale" la centrala, mai ales in ceea ce priveste acest reactor de grafit-gaz cu o putere de cinci megawati.

"Intr-o luna sau doua, acest reactor a putea porni, insa disponibilitatea unor noi bare de combustibil este inca incerta", a afirmat institutul pe blogul sau, 38 North.

"O data operational, reactorul ar putea produce aproximativ 6 kilograme de plutoniu pe an, care ar putea fi folosit pentru a fabrica arme nucleare".

Aceste noi imagini sunt publicate in contextul in care relatiile dintre statele occidentale si dictatura nord-coreeana sunt mai putin tensionate, dupa un al treilea test nuclear, in februarie, urmat de amenintari din partea Phenianului cu atacuri asupra Statelor Unite.

Coreea de Nord a anuntat in aprilie repornirea acestui reactor nuclear, oprit in 2007, conform unui acord international sustinut de Statele Unite.

Fotografii realizate la 27 martie aratau constructii de-a lungul unui drum in apropiere de centrala, precum si in spatele cladirii reactorului, lucrari destinate repunerii in functiune a aparatelor vitale de racire a reactorului.

Imaginile arata de asemenea ca Coreea de Nord ar putea in curand sa puna in functiune la aceeasi locatie alt reactor nuclear, care ar putea, la randul lui, furniza electricitate tarii, saraca in resurse, insa ar putea sa produca si plutoniu folosit la fabricarea armelor nucleare.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO