Conservatorii Angelei Merkel pierd alegerile in cel mai important centru industrial al Germaniei

Ultima actualizare: 18-08-2012 23:42
Angela Merkel

Uniunea Crestin-Democrata a cancelarului Angela Merkel a inregistrat duminica un regres important in cadrul unui scrutin regional, pierzand aproximativ noua puncte in raport cu 2010, potrivit sondajelor la iesirea de la urne prezentate de televiziuni.

Cu 16 luni inaintea alegerilor legislative, opozitia federala social-democrata (SPD), care critica politica de austeritate a lui Angela Merkel, a pastrat cu usurinta landul Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat din Germania cu 18 milioane de locuitori, obtinand 38% din voturi, cu patru puncte in plus in raport cu 2010.

CDU a obtinut circa 25,5% din sufragii, cel mai slab scor al sau in aceasta regiune, centrul industrial al Germaniei, cu orase precum Koln sau Dusseldorf.

Coalitia in exercitiu SPD-Verzi ar urma sa guverneze in continuare acest land, ecologistii obtinand 12% din voturi.

O explicatie pentru acest vot nu era posibila la inchiderea urnelor, la 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei). Toate sondajele nationale arata un sprijin amplu al germanilor pentru politica de austeritate a coalitiei conservatori-liberali aflata la putere la Berlin.

Liberalii de la FDP, partizani ferventi ai austeritatii, au obtinut 8,5% in acest land, aproape triplu fata de cele 3 procente cu care sunt creditati in sondaje la nivel national.

Noul partid contestatar al piratilor isi va face intrarea in Parlamentul celui de-al patrulea land, cu 8% din sufragii.

In schimb, formatiunea de extrema-stanga Die Linke isi continua regresul in peisajul politic german si nu trece pragul de 5% din voturile necesare pentru a avea deputati.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO