Ciolos i-a inmanat premierului Canadei, Justin Trudeau, o scrisoare a sefilor guvernelor roman si bulgar. VIDEO

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48

Premierul Dacian Ciolos i-a inmanat premierului canadian Justin Trudeau o scrisoare comuna a sefilor guvernelor roman si bulgar care sustin nevoia de reciprocitate in privinta vizelor.

Premierul Dacian Ciolos s-a intalnit miercuri, la Ottawa, cu omologul sau Justin Trudeau, premierul Canadei. Pe agenda discutiilor s-a aflat si obiectivul major al Romaniei in aceasta vizita oficiala, si anume aducerea problematicii vizelor pentru cetatenii romani in atentia Guvernului de la Ottawa la nivel politic, dupa ce in ultimii ani acest subiect a fost tratat mai ales la nivel tehnic in diferite formate de negociere, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Dacian Ciolos, a sugerat ca Romania ar putea sa nu aprobe acordul de liber schimb intre Canada si Uniunea Europeana, daca nu vor fi eliminate vizele.

Conform sursei citate, primul-ministru roman i-a inmanat premierului canadian o scrisoare comuna semnata de Dacian Ciolos si de Boyko Borissov, premierul Bulgariei.

Textul scrisorii reafirma dorinta de a intari parteneriatul si prietenia cu Canada, trece in revista marile teme de pe agenda comuna din perioada urmatoare de pe urma carora cetatenii si companiile celor trei tari vor putea beneficia si supun atentiei premierului Justin Trudeau nevoia de reciprocitate in problema vizelor pentru romani si bulgari asa cum s-a specificat in Declaratia ultimului summit Uniunea Europeana-Canada, in 2014.

In cadrul intalnirii dintre primul-ministru canadian Justin Trudeau si premierul roman Dacian Ciolos s-au facut referiri si la bunele relatii bilaterale romano-canadiene la care contribuie si o comunitate de aproximativ 200.000 de canadieni de origine romana excelent integrati in cultura tarii de adoptie si care contribuie major la dezvoltarea societatii canadiene, se arata in comunicat.

"Am venit in Canada pe fondul unei relatii privilegiate pe care o avem intre Romania si Canada si a sustinerii pe care Romania o acorda relatiei dintre Uniunea Europeana si Canada. Ca doua tari prietene am convenit ca trebuie sa aratam o dorinta clara de solutionare a chestiunii liberalizarii vizelor pentru cetatenii romani. Avem ingredientele tehnice la care vom adauga, incepand de azi, o abordare politica comuna pentru o decizie in perioada imediat urmatoare. Premierul Trudeau si-a aratat deschiderea pentru a lucra impreuna, rapid si eficace in acest sens. Ministrul Tudorache a avut azi o prima intalnire cu ministrul imigratiei si vor ramane in contact pentru a arata succesul unei politici colaborative si deschise, dupa cum am concluzionat cu premierul Trudeau", a declarat primul-ministru Dacian Ciolos, potrivit sursei citate.

Premierul Justin Trudeau a multumit Romaniei pentru sprijinul consular acordat Canadei in Siria.

De asemenea, cei doi premieri au discutat aspecte legate de pregatirea Summit-ului NATO de la Varsovia.

In cadrul vizitei, premierul Dacian Ciolos s-a mai intalnit cu presedintii Senatului, George J. Furey, si al Camerei Comunelor, Geoff Regan, precum si cu Guvernatorul General al Canadei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO