Cinci jihadişti ar fi evadat dintr-o închisoare din Siria după tiruri ale armatei turce

Ultima actualizare: 11-10-2019 20:42

Forţele kurde au anunţat vineri fuga a cinci jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI) dintr-o închisoare din apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, după raiduri aeriene turce în împrejurimi.

Cei cinci membri ai SI aflaţi în detenţia forţelor kurde, care luptă împotriva unei ofensive turce de miercuri, au scăpat din închisoarea Navkur situată la periferia vestică a Qamishli, oraş majoritar kurd, a declarat un responsabil al Forţelor democrate siriene (FDS), principala forţă armată din regiunea autonomă kurdă şi vârf de lance în lupta antijihadistă.

Un gardian al închisorii a declarat pentru AFP că aici se aflau "combatanţi străini" ai SI.

În paralel, un alt responsabil al FDS a vorbit despre bombardamente "recurente" în apropiere de închisoarea Jirkin, situată în apropiere de Navkur, în care de asemenea se află jihadişti ai SI.

Ofensiva turcă a fost condamnată de mai multe ţări occidentale, care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla cu miile de jihadişti deţinuţi în închisori controlate de FDS.

Circa 12.000 de combatanţi ai SI - sirieni, irakieni dar şi între 2.500 şi 3.000 de străini originari din 54 de ţări - se află în detenţie în închisori ale kurzilor, potrivit unui înalt responsabil al administraţiei lor, Abdel Karim Omar.

Autorităţile kurde au în total şapte închisori cu regim de înaltă securitate, potrivit unei surse kurde.

Tot pe teritoriul controlat de kurzi se află mii de membri ai familiilor foştilor jihadişti, care sunt găzduiţi în tabere din nord-estul Siriei, printre care şi cea de la Al-Hol, unde vineri a izbucnit o revoltă.

Estimând că "lupta împotriva DAESH riscă să se reia", şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a cerut joi o "reuniune de urgenţă" a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington.

NATO, din care face parte şi Turcia, a făcut apel la membrii săi "să strângă rândurile împotriva duşmanului comun", SI, notează AFP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO