Cea mai mare statuie a lui Lenin din Ucraina, demontata si distrusa cu ciocanul de nationalistii ucraineni. VIDEO

Dată publicare: 29-09-2014 16:33
Dată actualizare: 02-10-2014 07:16


lenin

Nationalistii au daramat o statuie a lui Lenin la Harkov, al doilea cel mai important oras din Ucraina, o actiune sustinuta de catre oficiali, relateaza BBC News online.

Oamenii ovationau si sareau in sus de bucurie dupa ce statuia s-a prabusit la pamant.Demonstranti prorusi din oras, in care locuiesc numerosi vorbitori de rusa, au aparat statuia in februarie, cand fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici a fost indepartat de la putere. Harkovul nu este afectat de confruntarile violente care s-au extins in estul Ucrainei, in regiunile Donetk si Lugansk, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia. Un armistitiu fragil este in vigoare de trei saptamani, intre separatistii prorusi si armata ucraineana, in cele doua regiuni.

Duminica seara, dupa ce protestatari nationalisti s-au adunat in jurul statuii, la un miting "Harkov este Ucraina", guvernatorul regiunii Igor Baluta a semnat un ordin de demontare a statuii. Unii corespondenti afirma ca ordinul probabil a fost semnat in ultimul moment.

Ministrul de Interne Arsen Avakov a scris intr-un mesaj, in rusa, postat pe Facebook, ca a dat ordin ca politia sa asigure doar securitatea oamenilor, ci "nu a idolului". "Lenin? Lasa-l sa cada...", a scris el, adaugand "atat timp cat nu sunt raniti oameni. Atat timp cat acest idol comunist sangeros nu ia mai multe victime cu el cand pleaca".
Cu toate acestea, presa ucraineana a scris ca politia a demarat o ancheta pentru "vandalism". Un participant la miting ar fi fost ranit la nivelul capului in timpul demontarii statuii. Potrivit CNN, aceasta era cea mai mare statuie, dedicata lui Lenin in Ucraina.
 

Sursa: Pro TV

Tags: statuie lenin,


VIDEO PROTVPLUS.RO