Cea mai bogata femeie din Europa a pierdut averea. Cum a ajuns la mana omului pe care il uraste

Dată publicare: 18-10-2011 07:38
Dată actualizare: 07-10-2012 13:45


Bettencourt, L'Oreal

Diagnosticul a fost clar. Liliane Bettencourt sufera de o forma de "dementa mixta" si prezinta simptome ale bolii Alzheimer, potrivit unui raport medical.

Pe baza acestui document, judecatorul de Courbevoie, Stephanie Kass, a ordonat luni plasarea mostenitoarei L'Oreal sub supraveghere stricta, la cererea fiicei sale. Liliane Bettencourt implineste saptamana aceasta 89 de ani.

Aceasta decizie inseamna ca activele si veniturile miliardarei, inclusiv 30% din actiunile care dau drept de vot in consiliul de administratie al firmei de cosmetice, vor fi de acum incolo gestionate de catre fiica sa, Françoise Meyers, si copiii acesteia din urma, scrie Wall Street Journal.

"Este o decizie profund dezamagitoare", a declarat avocatul lui Liliane Bettencourt, Jean-Rene Farthouat. "Este o decizie care pare foarte discutabila. Voi cere instructiuni de doamna Bettencourt cu privire la un posibil recurs. "

Liliane Bettencourt a amenintat, intr-un interviu pentru Le Journal du dimanche, ca pleaca "in strainatate" daca judecatoarea hotaraste sa o plaseze sub autoritatea fiicei sale Francoise. "Daca face asa ceva, plec in strainatate. Daca fiica mea se ocupa de mine, ma va sufoca", a spus miliardara.

Liliane Bettencourt, de asemenea, pierde controlul asupra tuturor veniturilor sale din titluri de valoare - mai multe sute de milioane de euro pe an.

Plasarea sub supraveghere nu schimba insa acordurile intre familie si grupul Nestlé, al doilea mare actionar al grupului, a specificat intr-o declaratie Françoise Meyers, fiica lui Liliane Bettencourt.

In vara lui 2010, Liliane Bettencourt s-a aflat in centrul unui scandal politico-financiar cu numeroase ramificatii, aparut in urma unui conflict familial, care s-a extins in lumea politica si a condus la demisia ministrului Eric Woerth, din cauza unor suspiciuni cu privire la conflicte de interes si finantare ilegala.

La inceputul lui septembrie, o carte "incendiara" publicata de doi jurnalisti de la cotidianul Le Monde a relansat acest caz. Un magistrat, citat in aceasta carte, acuza puterea ca a exercitat presiuni asupra unor martori care l-ar fi vazut pe Nicolas Sarkozy primind sume de bani de la familia Bettencourt, pentru finantarea campaniei sale in alegerile prezidentiale din 2007.

Aceste acuzatii au fost denuntate de catre presedintie ca "mincinoase".

O plasare sub tutela a lui Liliane Bettencourt va insemna pierderea functiilor de administrator al L'Oreal si presedinte al holdingului care controleaza actiunile familiei in grup, dar impactul acestei masuri pentru gigantul mondial in domeniul cosmeticelor este greu de evaluat. Celalalt mare actionar al grupului este marca elvetiana Nestle.

Sursa: Wall Street Jurnal


VIDEO PROTVPLUS.RO