Cazul fetiței care la 11 ani a născut prin cezariană după un viol. De ce i s-a refuzat avortul

Ultima actualizare: 01-03-2019 18:55
violata, fetita, avort, cezariana,
iStock

Amnesty International a acuzat autorităţile din provincia argentiniană Tucuman de încălcarea drepturilor omului după ce o fetiţă de 11 ani violată de concubinul bunicii sale a născut prin cezariană, la o lună după ce solicitase să avorteze în mod legal.

 

"A-i nega unei fete de 11 ani care a fost victima unui viol accesul legal la avort înseamnă a-i încălca drepturile fundamentale", a transmis Amnesty pe Twitter, relatează Agerpres.

Avortul este interzis în Argentina, dar sunt permise întreruperile de sarcină în cazul în care aceasta este urmarea unui viol sau dacă viaţa mamei este pusă în pericol. Fetiţa din Tucuman "îndeplinea în mod clar criteriile", a subliniat Amnesty.

"Atât fata, cât şi mama ei şi-au exprimat în mod clar şi într-un interval rezonabil intenţia de a întrerupe sarcina pentru a proteja sănătatea şi viaţa tinerei", a precizat Amnesty International Argentina.

Dar de prima dată când s-a dus la spital, la 19 săptămâni de sarcină, şi până la operaţia de cezariană "a întâlnit obstacol după obstacol, numai şi numai cu scopul de a o priva de drepturi", a spus Erika Guevara Rosas, director pentru Americi la AI.

"A obliga o fată de 11 ani să fie supusă la o cezariană de urgenţă, care ar fi putut fi evitată, este o nedreptate şi o cruzime ce provoacă unui copil daune psihologice şi fizice care potrivit legislaţiei internaţionale pot echivala cu tortura", a menţionat Guevara Rosas.

Marţi seara, în a 23-a săptămână de sarcină, fata a născut prin cezariană un copil care cântăreşte doar 600 de grame şi probabil nu va supravieţui, a relatat El Pais.

"Era imposibil să nască natural întrucât corpul ei nu este suficient de dezvoltat", a declarat pentru ziarul Clarin unul dintre cei doi medici particulari care au operat-o.

Miercuri, responsabila pentru sănătate publică din Tucuman, Rossana Chahla, a insistat că "sistemul de sănătate nu a împiedicat sau amânat în niciun fel o întrerupere de sarcină" în acest caz şi că mama fetei "se temea" de această soluţie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO