Casa Alba avertizeaza Iranul ca diplomatia privind programul sau nuclear nu va dura la nesfarsit

Dată publicare: 30-08-2012 22:19
Dată actualizare: 19-09-2012 00:08


Casa Alba

Casa Alba a avertizat Iranul ca perioada diplomatiei nu va dura pe termen nedefinit, in urma publicarii unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), care anunta o consolidare a programului nuclear iranian, relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant al lui Barack Obama Jay Carney a declarat totodata ca presedintele american este hotarat sa impiedice Teheranul sa se doteze cu bomba nucleara, dar ca Statele Unite sunt in masura sa stie daca Iranul lanseaza elaborarea unei asemenea arme.

"Fereastra (de timp) pentru solutionarea (acestui dosar) ramane deschisa (...), dar nu va ramane deschisa pe termen nelimitat", a declarat Carney intr-o conferinta de presa obisnuita.

Agentia ONU a relevat, intr-un raport dat publicitatii joi, ca, in pofida unor sanctiuni internationale, Iranul a dublat capacitatile de productie de uraniu imbogatit ale instalatiei subterane de la Fordo. AIEA a acuzat totodata autoritatile de la Teheran ca ii impiedica activitatea la instalatia nucleara de la baza militara Parchin.

Uraniul imbogatit este utilizat pentru producerea de electricitate sau izotopi folositi in scopuri medicale, servind la diagnosticarea anumitor forme de cancer, dar purificat in proportie de pana la 90% el este utilizat la fabricarea armei atomice. Iranul imbogateste uraniu pana la un nivel de 20%. Occidentalii si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea, sub acoperirea programului sau nuclear civil, sa dezvolte arma nucleara, lucru pe care Teheranul l-a dezmintit intodeauna in mod oficial.

Sursa: Mediafax

Tags: casa alba,


VIDEO PROTVPLUS.RO