Campi Flegrei - vulcanul care daca ar erupe ar sterge Europa de pe harta!

Dată publicare: 03-01-2011 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 16:32
Sursa: ProTV


In urma cu 2000 de ani, Vezuviul a distrus in intregime orasul Pompei. Astazi insa, un vulcan mult mai mare si mai periculos pandeste de cealalta parte a orasului italian Napoli. Daca ar erupe, Campi Flegrei ar putea sterge de pe harta intreaga Europa.

Cercetatorii si-au indreptat atentia asupra acestui vulcan dupa cateva mici cutremure produse in Napoli (sud-vestul Italiei).

Seisme au daramat aparatele de aer conditionat asezate pe laturile blocurilor si au trezit suspiciunea oamenilor de stiinta de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie. Pe ecranele si calculatoarele de la centrul de control, acestia au descoperit cu stupoare ca nu Vezuviul trimite semnale ca s-a trezit, ci un alt vulcan, mult mai mare si mai periculos. Este vorba de craterul vulcanic Campi Flegrei.

Vezuviul, care a distrus orasul roman Pompei si a provocat moartea a mii de oameni, este un mic "spin" pe spatele "dragonului" Campi Flegrei.

Astfel, alertati de aceasta "trezire" nedorita, Apararea Nationala si Ministerul Afacerilor Interne din Italia s-au gandit ca, pentru a evita o tragedie, ar trebui sa evacueze cat mai repede orasul.

O echipa de cercetatori italieni, care include si specialisti din Marea Britanie, va fora un put in vulcanul activ de langa Napoli pentru a afla cat de periculoasa ar fi o eventuala eruptie a acestuia pentru orasul din apropiere.

“Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Si daca asa stau lucrurile, atunci ne putem astepta la inca 60 de ani de neliniste, posibile cutremure si eruptii vulcanice. In aceste conditii trebuie sa aflam cat mai multe detalii despre acest vulcan”, a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei de cercetatori.

Cercetarile echipei ar putea fi cruciale pentru populatia din Napoli, dar si pentru restul Europei. Oamenii de stiinta ar putea evita o repetare a istoriei orasului Pompei.

La polul opus insa, un alt om de stiinta, Benedette De Vivo, se opune proiectului. El este de parere ca forarea unui put ar putea duce la o catastrofa. Sapaturile ar putea provoca o explozie si o activitate seismica in regiune.

De teama unei reactii de panica in randul populatiei, primarul orasului a decis sa opreasca proiectul. 

Cercetatorii spun insa ca proiectul reprezinta singura posibilitate de a afla daca orasul Napoli este intr-adevar in pericol de a fi distrus de o eruptie vulcanica.

Pe de alta parte, echipa care se ocupa de cercetari ar dori sa sape putul in doua etape, urmand sa introduca apoi o sonda speciala, la adancimea de 4.000 de metri, pentru a afla mai multe informatii despre evolutia vulcanului.

Vulcanul activ Campi Flegrei are 24 de fisuri vulcanice si mai multe cratere. Centrul vulcanului este situat sub apele Golfului Napoli, langa localitatea Pozzuoli.

Cercetatorii de la Institutul National de Geofizica si Volcanologie din Napoli monitorizeaza in permanenta activitatea vulcanului.

Exista posibilitatea unei eruptii. Principala problema e faptul ca doar putini stiu de existenta lui. Vezuviul este mult mai mic in comparatie cu acest crater”, este de parere Giuseppe De Natale, specialist in volcanologie.

“Putul pe care urmeaza sa-l foram ar avea un diametru foarte mic si nu ar reprezenta niciun pericol. Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa aflam cat mai multe despre acest vulcan pentru a evita o tragedie. Riscul major nu este proiectul, ci cele doua vulcane, Vezuviul si Campi Flegrei. Trebuie sa aflam mai multe despre pericolul care se afla sub noi. Populatia din Pompei nu a avut aceasta oportunitate”, a precizat De Natale.

Sursa foto: Daily Mail

Tags: vulcani,


VIDEO PROTVPLUS.RO