Belgian condamnat la moarte prin spânzurare, în Irak. Procesul a durat mai puțin de 10 minute

Dată publicare: 22-05-2018 12:20
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Jihadist belgian condamnat la moarte

Un belgian care amenința Belgia și Franța prin mesaje video a fost condamnat, marți, la moarte prin spânzurare în Irak. El a fost acuzat de apartenență la gruparea Stat Islamic.

, un belgian de origine marocană născut în 1988, s-a alăturat SI în 2014 sub numele de război Abu Hamza al-Belgiki, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-o serie de înregistrări video, el făcea apeluri la atacuri împotriva Europei, câștigându-și supranumele de „noul Abaaoud”, cu referire la compatriotul său Abdelhamid Abaaoud, unul din organizatorii prezumtivi ai atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris.

La 10 mai, în prima audiere în procesul desfăşurat la Curtea penală centrală din Bagdad, jihadistul, care a avut un avocat numit din oficiu, a pledat „nevinovat” şi a afirmat că a „rătăcit drumul”.

În şedinţa finală de marţi, judecătorul i-a citit lista capetelor de acuzare, cel mai grav referindu-se la rolul de combatant în cadrul SI şi la intrarea ilegală pe teritoriul irakian. Magistratul l-a întrebat apoi dacă doreşte să adauge ceva, la care Jadaoun a răspuns un simplu „Nu!”

Judecătorul a pronunţat apoi sentinţa de condamnarea la moarte prin spânzurare, „conform articolului 4 din legea antiteroristă.” Şedinţa de marţi a durat mai puţin de zece minute.

În total, peste 300 de persoane, printre care aproximativ 100 de cetăţeni străini, au fost condamnate la moarte în Irak şi tot atâtea la închisoare pe viaţă, pentru apartenenţă la Stat Islamic, conform unor surse judiciare.

Majoritatea celor condamnaţi sunt turci sau provin din foste republici sovietice. O cetăţeană germană şi una franceză au primit recent pedepse cu detenţie pe viaţă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO