Atentatorul din Franţa urma să fie audiat de servicii. De ce avea "fişă S"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Atentat Franta
Getty

Autorul atentatului jihadist din sudul Franţei, Radouane Lakdim, urma să fie audiat de Direcţia Generală a Securităţii Interne. Bărbatul a fost convocat pentru un "interviu de evaluare", potrivit unor surse ale poliţiei franceze.

În luna martie, Radouane Lakdim, care făcuse obiectul unei 'fişe S' ('Siguranţa statului') în 2014 şi înregistrat din noiembrie 2015 în Fişierul cu Semnalmente pentru Prevenirea şi Radicalizarea cu Caracter Terorist (FSPRT), trebuia să reia contactul cu serviciile Ministerului de Interne pentru a stabili o dată a acestei întâlniri, potrivit Agerpres.

Incindetul care s-a soldat cu patru victime, în sudul Franţei, a redeschis o polemică mai veche, cu critici dure din partea dreptei şi a extremei drepte, împotriva Guvernului.

Radouane Lakdim era înregistrat în FSPRT din cauza "presupuselor legături cu mişcarea salafistă locală", a indicat luni procurorul din Paris şi şeful parchetului antiterorist, François Molins.

"Urmărirea sa efectivă încă în curs de desfăşurare în martie 2018 nu a permis să iasă la iveală semne premergătoare trecerii la acţiune, nici veleităţi ale plecării în zona irakiano-siriană", a adăugat magistratul, subliniind că "riscul zero nu exista" şi insistând asupra "dificultăţilor de urmărire a indivizilor radicalizaţi".

Alte două persoane apropiate atacatorului, printer care şi iubita sa, se află, în continuare, în arestul poliţiei. Femeia a strigat 'Allah Akbar' în timpul reţinerii sale vineri, însă "contestă că ar fi fost asociată la proiectul sângeros al iubitului său", a indicat François Molins. Totuşi, în dimineaţa atacurilor, ea a postat un text "promiţând iad necredincioşilor", a adăugat el.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO