Atentat dejucat langa Ambasada SUA din Manila. Bomba amplasata de islamisti, cu raza de actiune de 100 de metri, dezamorsata

Ultima actualizare: 01-12-2016 06:53
bomba Manila - agerpres

Politia filipineza a dezamorsat o bomba artizanala descoperita intr-o pubela din Manila, la circa 200 de metri de Ambasada Statelor Unite ale Americii, denuntand o "tentativa de atentat" care ar fi fost pusa la cale de militanti islamisti, relateaza AFP.

Seful politiei din capitala filipineza a precizat anterior ca dispozitivul exploziv, descoperit de un maturator de strada, era compus dintr-un telefon mobil, un detonator, o baterie de 9 volti si un obuz de 81 mm.

La randul sau, seful politiei nationale, Ronald dela Rosa, a atribuit responsabilitatea pentru aceasta gruparilor islamiste, active in sudul tarii, si care au jurat credinta Statului Islamic (SI). "Aceasta este o tentativa de atentat", a declarat el intr-o conferinta de presa.

"Operatiunile politiei si armatei le-au facut mult rau acolo. Se poate imagina ca acesta este un act de diversiune pentru a ne forta sa slabim latul!", a adaugat acesta.

O operatiune militara a fost lansata joi in incercarea de a alunga gruparea islamista Maute dintr-o primarie abandonata si de pe alte pozitii pe care le ocupa la Butig, localitate montana cu o majoritate musulmana in insula Mindanao, sudul arhipelagului filipinez.

Ofensiva urmeaza arestarii in luna octombrie a trei membri ai gruparii, acuzati de comiterea unui atac in septembrie la Davao, locul de bastina al presedintelui Rodrigo Duterte, la conducerea caruia s-a aflat o lunga perioada de timp, si orasul principal din Mindanao.

Cincisprezece persoane au fost ucise atunci de o bomba. Dela Rosa nu a exclus ca tentativa de atentat de luni ar putea avea legatura cu gruparea Maute, cu miscarea Ansar Khilafa sau o alta grupare din sud, cu legaturi cu Statul Islamic.

Politia a explicat ca bomba fusese plasata in pubela luni dimineata de pasagerul unui taxi. Explozia sa ar fi putut ucide sau rani persoane pe o raza de 100 de metri, conform fortelor de ordine filipineze.

Seful politiei nationale a mai declarat ca modul de asamblare a dispozitivului exploziv este similar cu cel al bombei utilizate in atentatul din Davao. "Pana la proba contrara, se poate spune inca o data ca ceea ce s-a petrecut la Davao are legatura cu gruparea Maute", a spus el. Dupa atentatul din Davao, presedintele Duterte a declarat starea de urgenta. In iunie, fortele guvernamentale au neutralizat o tabara de antrenament a gruparii Maute dupa zece zile de lupte.

Patru militari filipinezi si mai multe zeci de militanti islamisti au fost ucisi, potrivit armatei. In februarie, gruparea atacase un post militar din Butig. Sase soldati si 12 islamisti au fost ucisi dupa o saptamana de lupte. Gruparea Maute, prezentata de autoritati drept o banda criminala specializata in extorcari de bani, a decapitat doi angajati ai unei fabrici de cherestea in luna aprilie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!