Dimensiunea dezastrului din Indonezia. Apă de 3 metri pe insula lovită de tsunami

Dată publicare: 29-09-2018 11:37
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


cutremur indonezia tsunami

Autoritățile indoneziene au anunțat sâmbătă că tsunami-ul declanșat în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 din insula Sulawesi a adus apă de 3 metri.

Numărul morților este de ordinul sutelor. Un nou bilanț anunțat sâmbătă dimineață stabilea 384 de morţi şi sute de răniţi.

Două oraşe, Palu şi Donggala, au fost afectate de tsunami după cutremurul produs pe insula indoneziană Sulawesi. Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor, a declarată ca în unele zone de pe insulă apa a ajuns și la 3 metri înălțime, dublu față de stimările de vineri, relatează The Wall Street Journal.

 

Cea mai mare parte a victimelor au fost înregistrate la Palu, un oraş cu 350.000 de locuitori situat pe coasta de vest a Insulei Sulawesi.

Mii de case, spitale, mall-uri şi hoteluri s-au prăbuşit, iar un pod a fost spulberat. Au fost găsite zeci de victime prinse între ruinele clădirilor prăbuşite.

Zeci de persoane rănite au fost tratate în corturi improvizate amenajate în aer liber, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

Seismul a afectat centrul Insulei Sulawwesi vineri cu puţin înainte de ora locală 18.00 (13.00, ora României), la o adâncime mică, de zece kilometri, la câteva ore după un prim cutremur, mai slab în intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune.

Epicentrul său s-a situat la 78 de kilometri nord de Palu, capitala provinciei din centrul Insulei Sulawesi, şi a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Seismul a fost resimţit şi pe insula vecină, Kalimantan, la Samarinda, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe care s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tehtonice - indi-pacifică, australiană şi eurasiatică - se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Pe 16 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa:


VIDEO PROTVPLUS.RO