Alertă în Mexic: vulcanul Popocatepetl și-a intensificat activitatea. Măsurile luate

Ultima actualizare: 16-02-2019 10:35
vulcan mexic
AFP

Vulcanul Popocatepetl, din apropiere de Ciudad de México, şi-a intensificat vineri activitatea cu expulzarea de materii incandescente, astfel încât autorităţile au interzis accesul în apropierea craterului, relatează EFE.

Centrul Naţional de Prevenire a Dezastrelor (Cenapred) a informat în ultimul său buletin că activitatea eruptivă a început în cursul nopţii de joi (03:00 GMT vineri) cu o durată de şapte ore, provocând expulzare de materii şi cenuşă.

"Cenapred face apel cetăţenilor să nu se apropie de vulcan şi mai ales de crater, ca urmare a pericolului pe care îl implică căderea de materii piroclatice", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Coloana eruptivă a fost de 2 kilometri şi s-a revărsat pe versantul de sud-vest al vulcanului împrăştiind cenuşă asupra localităţilor învecinate. În ultimele ore, vulcanul a avut în total 140 de expulzări.

Cenapred a declarat codul galben care prevede ca expulzarea de cenuşă să continue însoţită de revărsări de noroi.

Autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de 12 kilometri şi a avertizat locuitorii din oraşele vizate de ploaia de cenuşă să închidă ferestrele, să-şi acopere nasul şi gura şi să se spele pe ochi cu apă limpede.

Cenapred monitorizează activitatea vulcanului Popocatépetl, situat la convergenţa dintre cele două state mexicane Puebla şi Morelos, de când a devenit activ în 1994.

Activitatea vulcanului cu o înălţime de 5.426 de metri se află în cadrul parametrilor normali corespunzători nivelului de alertă galbenă faza 2, astfel încât nu sunt necesare evacuările preventive.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO