Alegeri SUA. Democrații preiau controlul în Camera Reprezentanților. Votul femeilor a avut un rol decisiv

×
Codul embed a fost copiat

Americanii şi-au ales membrii Camerei Reprezentanţilor şi o treime din senatori. Urnele s-au închis în urmă cu puţin timp în statele aflate pe Coasta de Vest, în timp ce votul continuă în Hawaii şi Alaska.

Ultimele estimări conturează o victorie a democraţilor în Camera Reprezentanţilor, condusă până acum de republicani. Potrivit NBC NEWS, democraţii vor câştiga 227 de locuri - peste cele 218 de care aveau nevoie pentru a-şi asigura majoritatea.

UPDATE 12.50: Reuters: Cele 7 concluzii ale alegerilor din SUA. Partidul Republican, mai „trumpian” ca oricând

UPDATE 12.45: O femeie din SUA a mers la vot pentru prima dată la 82 de ani, apoi a murit.

UPDATE 12.30Fostul vicepreşedinte american Joe Biden este noul preferat al votanţilor democraţi ca viitor candidat al Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din 2020.

Citește și
Alegeri SUA
Alegerile de marți din SUA, primul test politic al lui Donald Trump
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

 UPDATE 09.30: Preşedintele american Donald Trump a revendicat un „imens succes" electoral şi le-a mulţumit susţinătorilor săi într-o scurtă postare pe Twitter, transmite AFP, citat de Agerpres.

Democraţii au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor, în timp ce republicanii păstrează Senatul după alegerile de la mijloc de mandat, conform televiziunilor Fox şi NBC.

Şefa democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a promis un nou echilibru al puterilor în Statele Unite după ce formaţiunea sa a obţinut un control parţial al Congresului american.

Fost ambasador: „America nu şi-a pierdut minţile”

Susan Rice, fostul ambasador american la ONU în timpul administraţiei Barack Obama, a considerat că rezultatele alegerilor vor arăta lumii că Statele Unite „nu şi-au pierdut minţile", informează miercuri dpa.

Susan Rice, care a fost şi consilier pentru securitate naţională, a scris pe Twitter: „Bravo, oameni buni. Camera (Reprezentanţilor n.r.) este imensă, iar viitorul este mai plin de speranţă. Lumea va vedea că America nu şi-a pierdut minţile. Vă mulţumesc".

Sondaj:  Voturile femeilor, decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

Femeile americane şi-au sporit sprijinul în favoarea candidaţilor democraţi la Camera Reprezentanţilor, furnizând, după cum se anticipa, voturile necesare pentru ca Partidul Democrat să preia controlul asupra acestei camere a Congresului Statelor Unite, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi, în ziua alegerilor de la mijloc de mandat, citat de Agerpres.

În acest an, 55% dintre votante au declarat că au sprijinit un democrat pentru Cameră, comparativ cu 49% care au susţinut un democrat la alegerile de la mijloc de mandat din 2014.

Per total, votanţii au fost profund divizaţi în ce priveşte performanţa în funcţie a preşedintelui Donald Trump, dar şi direcţia în care se îndreaptă ţara.

Şi votanţii tineri şi-au modificat substanţial preferinţele spre democraţi, cei între 18 şi 34 de ani optând în proporţie de 62% pentru democraţi, iar 34% pentru republicani. În 2014, 54% i-au sprijinit pe democraţi, iar 36% pe republicani.

Votanţii hispanici i-au preferat de asemenea pe candidaţii democraţi la Camera Reprezentanţilor, cu o marjă de 33%, faţă de 18% în 2014.

Sondajul, realizat online marţi, se bazează pe răspunsurile a 38.196 de persoane care au votat în 38 de state. El se desfăşoară în continuare şi urmează să fie actualizat periodic.

Democraţii au câştigat în aproape toate competiţiile pentru Camera Reprezentanţilor în care rezultatul era incert, şi, conform proiecţiilor, vor obţine numărul minim de mandate, 23, pentru a prelua controlul asupra acestei camere a Congresului. Pe de altă parte, republicanii au depăşit aşteptările în cursele pentru Senat, urmând chiar să obţină locuri suplimentare în această cameră a Congresului.

Sondajul a scos la iveală o divizare în rândul alegătoarelor, al căror vot s-a dovedit decisiv pentru câştigurile electorale ale democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor, ca şi ale republicanilor în competiţii-cheie pentru Senat.

În Virginia, femeile au sprijinit candidaţii democraţi la Camera Reprezentanţilor în proporţie de 58%, faţă de 39% care şi-au dat votul republicanilor. În 2014, democraţii au câştigat voturile femeilor cu o marjă de zece procente. În Virginia, democraţii au obţinut trei mandate în plus pentru Camera Reprezentanţilor faţă de legislatura anterioară, iar senatorul democrat Tim Kaine a fost reales.

În schimb, în Indiana femeile i-au preferat pe candidaţii republicani, cu o marjă de 17 procente (57%-40%).

Democraţii au câştigat doar două mandate în Indiana - pe care le-au deţinut şi în legislatura anterioară - şi au pierdut locul în Senat deţinut de democratul Joe Donnelly.

Primele rezultate ale sondajului au relevat că aproximativ jumătate dintre cei care au votat cred că ţara se află „pe un drum greşit”, iar patru din zece sunt de părere că Statele Unite se îndreaptă „în direcţia bună”.

Totodată, în jur de patru din zece alegători au aprobat performanţa în funcţie a preşedintele Trump, în timp ce un număr uşor mai mare au dezaprobat-o. Alegătorii s-au concentrat în jurul unor teme prioritare: economia (14%), imigraţia (14%) şi sistemul de sănătate (13%).

Atât votanţii democraţi, cât şi cei republicani au indicat imigraţia drept un subiect de preocupare.

Sondajul Reuters/Ipsos a mai relevat un sprijin consistent pentru modificarea legislaţiei naţionale în privinţa posesiei de arme de foc, şapte din zece respondenţi declarând că doresc reglementări şi restricţii 'moderate' sau 'puternice'.
 

ora 07.20: Şi proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane confirmă că democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, Reuters văzând rezultatul ca fiind o lovitură dură aplicată preşedintelui Donald Trump, informează News.ro.

În schimb, republicanii sunt câştigători detaşaţi în Senat. Americanii şi-au votat şi două treimi dintre guvernatorii statelor federale. La unele secţii din Georgia şi New York, din cauza defecţiunilor la aparatele de vot, cozile au măsurat kilometri.

Astfel, republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota.

Însă democraţii sunt pe cale să obţină controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui. De aceea, unii privesc scrutinul de la mijlocul mandatului drept un referendum privind politicile preşedintelui Trump.

Aceasta nu este o surpriză, în contextul în care Partidul Democrat era creditat în sondaje, înaintea scrutinului, cu o victorie în Camera inferioară a Congresului.

Republicanii lui Trump sunt creditaţi, în schimb, cu o victorie în Senat, asupra căruia îşi păstrează controlul.

Alte publicaţii preconizează că rezultatul alegerilor la Camera Reprezentanţilor arată că democraţii se îndreaptă către o victorie şi apreciază că este prea devreme să anunţe o victorie.
Potrivit CBS News, democraţii urmează să fie majoritari în Cameră după opt ani, scrie BBC News.

Acest lucru înseamnă că ei vor putea să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor camerei reprezentanţilor, să blocheze proiecte de lege republicane şi să lanseze ideea unei suspendări a preşedintelui Donald trump în vederea inculpării - impeachment - care necesită o majoritate simplă în Camera Reprezentanţilor.

Senatorul republican Ted Cruz, reales în Texas

Senatorul Ted Cruz din Texas a fost reales, marţi, în alegerile de la jumătate de mandat, oferind o victorie importantă Partidului Republican, în urma unei curse strânse cu tânărul democrat Beto O'Rourke, potrivit presei americane, relatează AFP.

Potrivit estimărilor posturilor ABC şi NBC, Ted Cruz nu mai poate fi întrecut de adversarul său, în vârstă de peste 40de ani, considerat o stea în ascensiune în partidul Democrat.
Victoria sa anunţată le permite republicanilor să păstreze un mandat crucial în păstrarea majorităţii în Senat.

Sharice Davids, prima amerindiană aleasă în Congres

O democrată din Kansas, Sharice Davids, devine prima amerindiană aleasă în Congres în urma alegerilor de la jumătate de mandat.

O promotoare entuziastă a artelor marţiale, care îşi recunoaşte orientarea homosexuală, ea a obţinut o victorie într-o regiune conservatoare, în faţa republicanului Kevin Yoder.

Sharice Davids, în vârstă de 38 de ani, crescută de o mamă celibatară care a făcut parte din armată, este absolventă a unui institut pentru funcţionari publici şi a făcut parte, timp de un an, la Washington, din administraţia lui Barack Obama.

Ea este una dintre democraţii care le-au smuls republicanilor mandate în Camera Reprezentanţilor.

Alexandra Ocasio-Cortez, cea mai tânără persoană aleasă în Congres

Tânăra hispanică Alexandra Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, devine cea mai tânără aleasă în Congresul american, în urma alegerilor de la jumătate de mandat - după ce a obţinut, în iunie, o victorie-surpriză în alegeri primare democrate în faţa unui „greu” în Congres, Joe Crowley -, învingându-l pe adversarul său republican Anthony Pappas, în vârstă de 72 de ani, într-o circumscripţie newyorkeză, în Queens şi Bronx, cucerită de democraţi.

Originară din Bronx, această fostă ospătăriţă, care a făcut voluntariat în campania prezidenţială a senatorului Bernie Sanders, a promis să fie purtătoarea de cuvânt a ”oamenilor mici” în Congres.

Ea intenţionează să apere cauze susţinute de aripa stângă a Partidului Democrat precum o asigurare de sănătate universală, gratuitatea universităţilor publice şi dreptul la locuinţe accesibile ca preţ.

Tânăra a făcut campanie respingând orice contribuţie din partea unor mari donatori democraţi şi întreprinderi mari, care se fac vinovate, în opinia sa, de faptul că au renunţat la preocupări cu privire la clasele mijlocii.

Ea a povestit în mod repetat cum îşi însoţea - pe când era copil - mama portoricană, care făcea curăţenie în case, şi cum au părăsit părinţii săi cartierul Bronx şi s-au instalat la periferia liniştită a New Yorkului, pentru ca ea să poată frecventa şcoli mai bune.

Victoria sa în alegerile primare a dat speranţe altor mulţi candidaţi de stânga din Partidul Democrat - mai ales unor femei şi reprezentanţi ai minorităţilor, care speră să-i calce pe urme.

Bernie Sanders, reales senator în Vermont

Fostul candidat în alegerile primare democrate din 2016 Bernie Sanders, care a pierdut în faţa lui Hillary Clinton, a fost reales senator în statul Vermont, cu 62,5% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor difuzate de mai multe publicaţii americane, relatează AFP.

Un senator independent, Sanders a candidat în alegerile primare democrate din 2016 împotriva lui Hillary Clinton şi a atras multe voturi, mai ales din partea tinerilor.

Bernie Sanders, un reprezentant al stângii americane, este un critic dur şi frecvent al preşedintelui american Donald Trump.
Un apărător aprig al asigurării de sănătate universale, numele său este evocat cu regularitate între eventualii contracandidaţi ai lui Donald Trump.

Două femei musulmane, democrate, alese pentru prima oară în Congres

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Congresul american în urma alegerilor de la jumătate de mandat, relatează Le Figaro.
Cele două candidate democrate din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au fost alese în Camera Reprezentanţilor.

„Am reuşit împreună. Mulţumesc”, a scris într-un mesaj pe Twitter Ilhan Omar, o refugiată somaleză.

Ea i-a transmis, apoi, lui Rashida Tlaib, născută la Detroit, ai cărei părinţi sunt imigranţi palestinieni, „abia aştept să îmi exercit mandatul împreună cu tine, inchallah”.

Un guvernator gay, democratul Jared Polis, ales pentru prima oară în SUA

Statul Colorado (vest) a ales un guvernator care îşi asumă în mod public orientarea homosexuală, în alegerile de la jumătate de mandat, democratul Jared Polis, o premieră în Statele Unite.
Jared Polis, ales în Camera Reprezentanţilor din 2008, l-a înfrânt pe republicanul Walker Stapleton.

În 2015, Kate Brown a devenit prima guvernatoare bisexuală, aleasă în Oregon. Alt guvernator, Jim McGreevey, din New Jersey, şi-a dezvăluit orientarea homosexuală, după care a demisionat în 2004.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Alegeri în SUA, cu miză uriașă pentru Donald Trump. Ce arată sondajele și mesajul lui Hillary Clinton
Alegeri în SUA, cu miză uriașă pentru Donald Trump. Ce arată sondajele și mesajul lui Hillary Clinton

Americanii sunt chemați marți la urne pentru alegeri în care sunt în joc toate locurile din Camera Reprezentanţilor și o treime dintre mandatele de la Senat. De asemenea, votează pentru două treimi dintre guvernatorii statelor federale.

Alegerile de marți din SUA, primul test politic al lui Donald Trump
Alegerile de marți din SUA, primul test politic al lui Donald Trump

Americanii sunt aşteptaţi marți să-şi aleagă Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat şi aproape două treimi dintre guvernatori. Pe coasta de est a Statelor Unite s-au deschis deja primele secţii de votare.

Alegeri în SUA. Trump riscă să înregistreze prima înfrângere politică
Alegeri în SUA. Trump riscă să înregistreze prima înfrângere politică

Americanii dau marți primul verdict privind preşedinţia lui Donald Trump. În Statele Unite au loc alegerile de la mijlocul mandatului pentru Congres, care vor stabili tonul pentru următorii doi ani de mandat pentru Trump.

PNL vrea revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi
PNL vrea revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi

Partidul National Liberal va depune în Parlament un nou proiect de lege pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat vicepreşedintele regional al PNL, deputatul Victor Paul Dobre, joi, relatează Agerpres.

Lovitură pentru Angela Merkel în alegerile regionale. Social-democraţii ameninţă să părăsească guvernarea
Lovitură pentru Angela Merkel în alegerile regionale. Social-democraţii ameninţă să părăsească guvernarea

Pierderi în alegerile regionale din landul Hessa pentru partidul cancelarului german Angela Merkel și Partidul Social-Democrat. extrema dreaptă - Alternativa pentru Germania (AfD) - îşi face intrarea în parlamentul din Hessa.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.