AFP: Coreea de Nord ar putea pune in functiune un reactor nuclear pe baza de apa usoara

02-05-2013 13:58


reactor

Coreea de Nord ar putea sa puna in functiune, in urmatoarele saptamani, un reactor nuclear pe baza de apa usoara, au declarat cercetatori americani miercuri, relateaza AFP.

Institutul "US-Korea" din cadrul Universitatii John Hopkins, cu sediul la Washington, a anuntat ca imagini inregistrate prin satelit in aprilie arata ca Phenianul efectua lucrari de finalizare in interiorul reactorului, dupa ce a terminat construirea acestuia.

In plus, potrivit acestui centru de reflectie, in cazul in care Coreea de Nord a imbogatit uraniu, asa cum pretinde, intr-o centrala in apropierea acestui reactor, ea ar putea sa dispuna de materialul necesar in vederea punerii in functiune a reactorului pentru o perioada de mai multi ani.

"Acest lucru ar insemna ca demararea activitatilor ar putea sa aiba loc in saptamanile care vin", scriu Jeffrey Lewis si Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.

Coreea de Nord ar avea nevoie, totusi, de o perioada de noua luni, pana la un an, pentru ca centrala sa devina complet operationala, au subliniat ei. Reactorul pe baza de apa usoara ar putea sa furnizeze energie tarii, saraca in resurse, dar ar putea la fel de bine sa serveasca la producerea de plutoniu necesar fabricarii de arme nucleare.

Regimul de la Phenian a efectuat al treilea test nuclear in februarie si a dezvaluit in 2010 lucrari la acest reactor, in cadrul unei vizite private a unor cercetatori americani la instalatia de la Yongbyon.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO