Zborurile de pe aeroportul Gatwick, perturbat de drone, au fost reluate


Ultimul update: Vineri 21 Decembrie 2018 22:06
Data publicarii: Vineri 21 Decembrie 2018 18:06
Categorie: Stiri externe
aeroport

Zborurile au fost din nou suspendate vineri după-amiază pe aeroportul Gatwick, unde a fost semnalată încă o dată prezenţa unei drone, astfel că tot mai mulţi pasageri sunt afectaţi de anularea zborurilor pe al doilea aeroport ca mărime al Londrei.

UPDATE 22:00 Aeroportul a fost redeschis după aproximativ o oră de suspendare.

 

După ce operaţiunile aeriene au fost oprite începând de miercuri seară, când două drone au apărut în apropierea pistei, zborurile au fost reluate parţial vineri dimineaţă.

A fost solicitat de asemenea ajutorul armatei şi autorităţile au anunţat că sunt pregătite inclusiv să doboare dronele sau să preia controlul asupra lor printr-un sistem radar performant.

Vineri dimineaţă s-au reluat decolările la Gatwick, însă haosul va persista şi în următoarele zile, după ce joi au fost anulate sute de curse. Site-ul recomandă pasagerilor să nu plece către aeroport fără să verifice situaţia zborului. Însă mulţi n-au avut unde să se refugieze după anularea cursei, aşa că au petrecut zeci de ore în aeroport, în condiţii greu de suportat, mai ales în cazul copiilor.

Cât despre vinovaţi, autorităţile îşi recunosc eşecul.

Poliţia investighează câteva piste, dar adevărul e că nu ştim dacă a fost un singur individ ori un grup. Ar putea fi vorba de activişti pentru mediu”, a transmis Chris Grayling, ministrul britanic al Trasnporturilor.

De fiecare dată când ne pregăteam să redeschidem pista, drona îşi face din nou apariţia", a precizat Chris Woodroofe, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

Joi seară, poliţia a cerut ajutorul armatei, care a adus echipamente speciale pe aeroport pentru doborârea dronei.

"Incidentul e unul extraordinar, dar la fel e şi mobilizarea de forţe. Trei ministere, al transporturilor, apărării şi justiţiei, sunt implicate în anchetă, alături de 20 unităţi de poliţie şi serviciul de securitate al aeroportului", a transmis Martin Brunt, corespondent Sky News.

"N-am văzut niciun aeroport din lume afectat într-o asemenea măsură de drone. Cine face asta a vizat intenţionat cel mai aglomerat aeroport din lume cu un singur terminal, la un moment când presiunile sunt foarte mari", a precizat Simon Calder, jurnalist.

Numărul incidentelor care implică drone pe aeroporturile britanice a ajuns de la zero în 2013, la 100 anul trecut, pe măsură ce aceste dispozitive au câştigat popularitate.

Poliţia investighează posibilitatea ca mai multe persoane să fie în spatele acestei acţiuni. Vinovaţii riscă până la 5 ani de închisoare, după ce legislaţia britanică interzice din acest an utilizarea dronelor la mai puţin de 1 km de aeroporturi şi la o altitudine de peste 400 de picioare (122 de metri).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO