Acord pentru construirea unui avion ”invizibil” european, de 100 de miliarde de euro


Ultimul update: Luni 17 Iunie 2019 19:52
Data publicarii: Luni 17 Iunie 2019 19:17
Categorie: Stiri externe

Preşedinţele Franţei, Emmanuel Macron, a inaugurat o nouă ediţie a Salonului Aeronautic de la Bourget, plasată sub semnul unui ambiţios proiect, privind un viitor aparat de luptă, franco-german.

Schimbările climatice şi problemele legate de securitate, dar şi criza prin care trece, avionul vedetă al Boeing - 737 MAX - sunt pe agenda specialiştilor din domeniu.

Preşedintele Macron a sosit la eveniment la bordul unui avion aparţinând Forţelor Aeriene Franceze şi a asistat la o demonstraţie a unei unităţi de acrobaţie aeriană.

Apoi, a luat parte la ceremonia de inaugurare a unui model de avion de luptă capabil să controleze drone şi sateliţi. Este un proiect comun european, dezvoltat de Franţa, Germania şi Spania, care ar putea deveni operaţional în 2040.

Deşi autorităţile nu au dezvăluit costul proiectului, agenţia germană estimează că în joc ar fi 100 de miliarde de euro.

Un alt eveniment de interes maxim pentru specialişti şi jurnalişti deopotrivă a fost conferinţa de presă a directorului de la Boeing. Contructorul american a fost serios afectat de cele două recente tragedii aeriene în care a fost implicat modelul 737 Max, care are încă interdicție de zbor.

Kevin McAllister, CEO Boeing: "Versiunea updatata a soft-ului va oferi trei niveluri suplimentare de protecţie. Nu am vrut să ne grăbim, tocmai ca să fie totul în regulă. Suntem încrezători că accidente ca acestea nu se vor mai întâmpla. Piloţii noştri au efectuat peste 280 de zboruri cu acest program modificat.

A refuzat însă să ofere o estimare legată de momentul în care avionul va efectuă din nou zboruri.

Kevin McAllister, CEO Boeing: "Facem progrese, însă responsabilii companiei vor decide când acest avion va zbura din nou. Nu vreau să speculez asupra unei date.."

Şi NASA a făcut un anunţ interesant- agenţia spaţială americană pregăteşte un nou zbor pe lună. Va fi botezat Artemis, după sora geamănă a lui Apollo, iar din echipaj vor face parte şi femei.
 

Franţa, Germania şi Spania au semnat un acord pentru construirea până în 2040 a unui avion ”invizibil” european
 

Miniştrii apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat luni un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului, proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040, transmit AFP şi dpa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, unul din cei mai fervenţi promotori ai proiectului, a asistat luni, în cadrul salonului aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, la dezvelirea unei impunătoare machete, la scara 1:1, a avionului aflat în centrul proiectului unui 'sistem de luptă aerian al viitorului' (SCAF).

Ministrul francez Florence Parly şi omologii săi german, Ursula Von der Leyen, şi spaniol, Margarita Robles, au semnat, la standul companiei Dassault, acordul-cadru care 'va structura relaţiile dintre cele trei ţări pentru proiectul SCAF', destinat să înlocuiască aparatele actual Rafale şi Eurofighter la orizontul lui 2040.

Acordul-cadru se referă la organizarea şi structurile de management ale proiectului.

Ministrul german, citat de dpa, a descris evenimentul de luni drept 'o zi mare pentru uniunea de apărare europeană'.

Semnarea acordului marchează intrarea oficială a Spaniei în acest proiect, potenţial măr de discordie între Uniunea Europeană şi SUA, preocupate să-şi vândă în Europa produsele militare.

SCAF cuprinde un avion de luptă de nouă generaţie, precum şi un sistem integrat de control al dronelor şi sateliţilor.

Experţii tehnici estimează că dezvoltarea SCAF va costa în jur de 8 miliarde de euro, în timp ce achiziţiile şi operarea sistemului ar putea ajunge la 100 miliarde de euro.

 

Turcia prezintă, la Paris, proiectul unui avion ”invizibil” propriu, TF-X
 

Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de luptă de generaţia a 5-a, TF-X, relatează AFP.

În acest stadiu, este vorba doar despre macheta unui bireactor, prezentată cu mare pompă publicului, însă mesajul este clar: chiar dacă Turcia nu va putea achiziţiona avionul american F-35, la care este totuşi partener de la lansarea programului, va avea propriul aparat 'invizibil'.

'Am promis ţării noastre că va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa', a declarat şeful companiei publice Turkish Aerospace, Temel Koti, care conduce proiectul.

Turkish Aerospace a încheiat acorduri cu British Aerospace pentru designul aparatului, iar pentru motorizare mizează pe General Electric, până când va pune la punct propriile motoare.

Calendarul este strâns: proiectul a fost lansat în 2013, primul zbor este prevăzut în 2025, iar intrarea în serviciu trei ani mai târziu.

'Dezvoltarea unei industrii locale de apărare puternice şi autosuficiente este o prioritate a guvernului turc', a explicat presei Abdurrahman Can, subsecretar de stat la Apărare.

Preşedintele american Donald Trump a dat ultimatum până la 31 iulie Turciei să renunţe la achiziţionarea de baterii de rachete antiaeriene şi antirachete S-400 ruse, necompatibile cu sistemele NATO.

Dacă Ankara nu se va conforma, nu va mai fi considerată un partener industrial pentru avionul F-35 - pentru care Turkish Aerospace construieşte părţi din fuselajul central- şi nu va putea cumpăra cele în jur de 100 de aeronave cu care doreşte să se doteze.

'Există câteva probleme. Intenţia noastră este, aşadar, să ne concentrăm pe produse naţionale', a afirmat Abdurrahman Can, responsabil cu industria de apărare.

TF-X va avea drept concurenţă Sistemul de luptă aerian al viitorului' (SCAF), proiect promovat de Franţa, Germania şi Spania, şi proiectul britanic Tempest.

'Europa nu îşi poate permite duplicarea aceloraşi sisteme (...) La un moment dat, vor exista apropieri', a mai indicat responsabilul turc.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Alertă pe un aeroport din SUA. Ce s-a întâmplat cu o aeronavă cu 166 de pasageri
Alertă pe un aeroport din SUA. Ce s-a întâmplat cu o aeronavă cu 166 de pasageri
VIDEO PROTVPLUS.RO
avion al companiei Jet2
Pasagera unui zbor low-cost, pusă să plătească peste 100.000 $. Ce a făcut în avion
Cutremurul din Grecia a creat panică printre turiști. IMAGINI din timpul seismului
Explozie uriaşă în Christchurch, oraşul unde a avut loc atacul armat din martie
Explozie mare în China, număr necunoscut de victime. Geamuri sparte pe o rază de 3 km
Cutremur puternic în Grecia. Comunicațiile în Atena au fost parțial afectate
Un model, gafă imensă pe Instagram. Unde s-a fotografiat în costum de baie. FOTO
Tiangong-1
Tiangong-2, a doua stație spațială a Chinei, cade pe Pământ într-o distrugere controlată
Ursula von der Leyen: ”Un Brexit fără acord are consecinţe negative pentru ambele părţi”
A murit după ce a atins un obiect aflat pe fundul piscinei. Descoperirea părinților
Doi jurnalişti şi un activist, închişi timp de 3 ani pentru terorism. Cum au scăpat
Epidemia de Ebola din Congo. Un bebeluș, cea mai tânără victimă a virusului
Explozie la Universitatea din Kabul. Sunt 6 morți și 27 de răniți