Acord pentru construirea unui avion ”invizibil” european, de 100 de miliarde de euro

×
Codul embed a fost copiat

Preşedinţele Franţei, Emmanuel Macron, a inaugurat o nouă ediţie a Salonului Aeronautic de la Bourget, plasată sub semnul unui ambiţios proiect, privind un viitor aparat de luptă, franco-german.

Schimbările climatice şi problemele legate de securitate, dar şi criza prin care trece, avionul vedetă al Boeing - 737 MAX - sunt pe agenda specialiştilor din domeniu.

Preşedintele Macron a sosit la eveniment la bordul unui avion aparţinând Forţelor Aeriene Franceze şi a asistat la o demonstraţie a unei unităţi de acrobaţie aeriană.

Apoi, a luat parte la ceremonia de inaugurare a unui model de avion de luptă capabil să controleze drone şi sateliţi. Este un proiect comun european, dezvoltat de Franţa, Germania şi Spania, care ar putea deveni operaţional în 2040.

Deşi autorităţile nu au dezvăluit costul proiectului, agenţia germană estimează că în joc ar fi 100 de miliarde de euro.

Citește și
Cauza accidentului aviatic din Rusia
Tragedia aviatică din Rusia, provocată de un fulger care a dezactivat pilotul automat
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Un alt eveniment de interes maxim pentru specialişti şi jurnalişti deopotrivă a fost conferinţa de presă a directorului de la Boeing. Contructorul american a fost serios afectat de cele două recente tragedii aeriene în care a fost implicat modelul 737 Max, care are încă interdicție de zbor.

Kevin McAllister, CEO Boeing: "Versiunea updatata a soft-ului va oferi trei niveluri suplimentare de protecţie. Nu am vrut să ne grăbim, tocmai ca să fie totul în regulă. Suntem încrezători că accidente ca acestea nu se vor mai întâmpla. Piloţii noştri au efectuat peste 280 de zboruri cu acest program modificat.

A refuzat însă să ofere o estimare legată de momentul în care avionul va efectuă din nou zboruri.

Kevin McAllister, CEO Boeing: "Facem progrese, însă responsabilii companiei vor decide când acest avion va zbura din nou. Nu vreau să speculez asupra unei date.."

Şi NASA a făcut un anunţ interesant- agenţia spaţială americană pregăteşte un nou zbor pe lună. Va fi botezat Artemis, după sora geamănă a lui Apollo, iar din echipaj vor face parte şi femei.
 

Franţa, Germania şi Spania au semnat un acord pentru construirea până în 2040 a unui avion ”invizibil” european
 

Miniştrii apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat luni un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului, proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040, transmit AFP şi dpa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, unul din cei mai fervenţi promotori ai proiectului, a asistat luni, în cadrul salonului aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, la dezvelirea unei impunătoare machete, la scara 1:1, a avionului aflat în centrul proiectului unui 'sistem de luptă aerian al viitorului' (SCAF).

Ministrul francez Florence Parly şi omologii săi german, Ursula Von der Leyen, şi spaniol, Margarita Robles, au semnat, la standul companiei Dassault, acordul-cadru care 'va structura relaţiile dintre cele trei ţări pentru proiectul SCAF', destinat să înlocuiască aparatele actual Rafale şi Eurofighter la orizontul lui 2040.

Acordul-cadru se referă la organizarea şi structurile de management ale proiectului.

Ministrul german, citat de dpa, a descris evenimentul de luni drept 'o zi mare pentru uniunea de apărare europeană'.

Semnarea acordului marchează intrarea oficială a Spaniei în acest proiect, potenţial măr de discordie între Uniunea Europeană şi SUA, preocupate să-şi vândă în Europa produsele militare.

SCAF cuprinde un avion de luptă de nouă generaţie, precum şi un sistem integrat de control al dronelor şi sateliţilor.

Experţii tehnici estimează că dezvoltarea SCAF va costa în jur de 8 miliarde de euro, în timp ce achiziţiile şi operarea sistemului ar putea ajunge la 100 miliarde de euro.

 

Turcia prezintă, la Paris, proiectul unui avion ”invizibil” propriu, TF-X
 

Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de luptă de generaţia a 5-a, TF-X, relatează AFP.

În acest stadiu, este vorba doar despre macheta unui bireactor, prezentată cu mare pompă publicului, însă mesajul este clar: chiar dacă Turcia nu va putea achiziţiona avionul american F-35, la care este totuşi partener de la lansarea programului, va avea propriul aparat 'invizibil'.

'Am promis ţării noastre că va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa', a declarat şeful companiei publice Turkish Aerospace, Temel Koti, care conduce proiectul.

Turkish Aerospace a încheiat acorduri cu British Aerospace pentru designul aparatului, iar pentru motorizare mizează pe General Electric, până când va pune la punct propriile motoare.

Calendarul este strâns: proiectul a fost lansat în 2013, primul zbor este prevăzut în 2025, iar intrarea în serviciu trei ani mai târziu.

'Dezvoltarea unei industrii locale de apărare puternice şi autosuficiente este o prioritate a guvernului turc', a explicat presei Abdurrahman Can, subsecretar de stat la Apărare.

Preşedintele american Donald Trump a dat ultimatum până la 31 iulie Turciei să renunţe la achiziţionarea de baterii de rachete antiaeriene şi antirachete S-400 ruse, necompatibile cu sistemele NATO.

Dacă Ankara nu se va conforma, nu va mai fi considerată un partener industrial pentru avionul F-35 - pentru care Turkish Aerospace construieşte părţi din fuselajul central- şi nu va putea cumpăra cele în jur de 100 de aeronave cu care doreşte să se doteze.

'Există câteva probleme. Intenţia noastră este, aşadar, să ne concentrăm pe produse naţionale', a afirmat Abdurrahman Can, responsabil cu industria de apărare.

TF-X va avea drept concurenţă Sistemul de luptă aerian al viitorului' (SCAF), proiect promovat de Franţa, Germania şi Spania, şi proiectul britanic Tempest.

'Europa nu îşi poate permite duplicarea aceloraşi sisteme (...) La un moment dat, vor exista apropieri', a mai indicat responsabilul turc.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Alertă pe un aeroport din SUA. Ce s-a întâmplat cu o aeronavă cu 166 de pasageri
Alertă pe un aeroport din SUA. Ce s-a întâmplat cu o aeronavă cu 166 de pasageri

Alertă pe un aeroport din SUA, după ce un avion a ieșit de pe pistă. La bord erau 166 de pasageri

Tragedia aviatică din Rusia, provocată de un fulger care a dezactivat pilotul automat
Tragedia aviatică din Rusia, provocată de un fulger care a dezactivat pilotul automat

Accidentul aviatic în care a fost implicat un avion Suhoi Superjet 100 al companiei ruse Aeroflot la începutul lunii mai, la Moscova, a fost provocat de dezactivarea sistemului de pilot automat din cauza unui fulger, şi de probabile erori de pilotaj.

Ipostaza în care a fost surprinsă o viitoare mireasă în avion. Un pasager a filmat totul
Ipostaza în care a fost surprinsă o viitoare mireasă în avion. Un pasager a filmat totul

Pasagerului unui avion a surprins momentul în care o tânără, viitoare mireasă, a început să sară pe întreg culoarul aeronavei, în timpul zborului de la Brimingham în Alicante.

Reacția Ryanair la știrea că un zbor intern a fost amânat din cauză că s-a furat o piesă din avion
Reacția Ryanair la știrea că un zbor intern a fost amânat din cauză că s-a furat o piesă din avion

Un zbor al companiei Ryanair, care trebuia să plece joi dimineață de pe aeroportul Otopeni din București, cu destinația Timișoara, a fost amânat.

Cursă Wizz Air amânată 16 ore. Pasagerii acuză: Erau oameni cu copii, cereau 20 lei pe lapte
Cursă Wizz Air amânată 16 ore. Pasagerii acuză: Erau oameni cu copii, cereau 20 lei pe lapte

Incident pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Pasagerii unei curse Wizz Air de pe ruta Constanța - Londra aşteaptă de 16 ore să plece spre destinaţie.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.