A plătit 6 dolari pentru o piesă de șah. Zeci de ani mai târziu, obiectul valorează o avere


Ultimul update: Marti 04 Iunie 2019 15:47
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2019 09:30
Categorie: Stiri externe
Piesa de sah

În 1964, un dealer de antichități din Scoția a cumpărat pentru șase dolari o piesă de șah, fără să știe că este una dintre cele mai faimoase din lume.

Timp de 55 de ani, obiectul a rămas ascuns într-un sertar, însă familia a descoperit că piesa valorează acum în jur de 1,3 milioane de dolari.

Piesa face parte dintr-o colecție găsită pe Insula Lewis din Scoția în 1831, însă circumstanțele descoperirii lor sunt înconjurate în mister. Setul este făcut din fildeș și ar fi fost sculptat între secolele al XII-lea și al XIII-lea în Trondheim, Norvegia, scrie CNN.

Deschideți galeria pentru a vedea mai multe imagini.

Dintre cele 93 de piese descoperite în 1831, 82 se află la British Museum din Londra și 11 la Muzeul Național al Scoției.

Piesa repezintă un pion cu barbă, care într-o mână ține sabia și în cealaltă scutul. Acest obiect va fi scos la licitație în 2 iulie. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al familiei, dealerul de antichități nu ar știut că obiectul pentru care a plătit 6 dolari era un artefact istoric.

A fost găsit în casa bunicului meu. Când a murit, mama a moștenit piesa de șah. Mama era foarte atașată de această piesă și îi admira complexitatea. A crezut că este specială și că ar putea avea o semnificație magică. Ani la rând, a fost ținută într-un sertar din casa sa. Din când din când, îl mai scotea de acolo pentru a-i admira unicitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al familiei.

Expertul de la casa de licitații Sotherby, care a evaluat obiectul, a declarat pentru CNN că a fost „o surpriză plăcută” să vadă piesa de șah.

„Familia știa că posedă ceva special, dar au fost destul de surprinși să afle ce era de fapt”, a spus Alexander Kader.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

S-a lăudat tuturor că a câștigat la loto 50.000£ apoi a făcut o descoperire șocantă
Descoperire inedită făcută în interiorul unei epave. Ar putea valora o avere. VIDEO
A descoperit o bijuterie de acum 500 de ani, în timp ce căuta metale. Cât valorează
FULLSCREEN
A plătit 6 dolari pentru o piesă de șah. Zeci de ani mai târziu, obiectul valorează o avere
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO