„Cei mai tineri astronomi”. Doi elevi de liceu au descoperit patru exoplanete: „Am fost șocat”

02-02-2021 14:59


planete

Doi elevi de liceu au identificat patru exoplanete la aproximativ 200 de ani-lumină de Pământ, fiind considerați „cei mai tineri astronomi” care au făcut o astfel de descoperire.

Kartik Pingle, în vârstă de 16 ani, și Jasmine Wright, în vârstă de 18 ani, au participat la un program de cercetare din cadrul Centrului de Astrofizică Harvard-Smithsonian (CfA), potrivit Daily Mail.

Împreună cu ajutorul unui profesor, studenții au studiat și analizat datele de la Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Împreună s-au concentrat pe Tess Object of Interest (TOI) 1233, o stea apropiată, strălucitoare, asemănătoare Soarelui și aici au găsit patru planete care se roteau în jurul stelei.

„Am căutat să vedem schimbări de lumină în timp. Ideea este că, dacă planeta tranzitează steaua sau trece în fața ei, aceasta ar acoperi steaua și ar reduce luminozitatea acesteia”, a spus Pingle.

În timp ce cercetau 1233, Pingle și Wright sperau cel puțin să găsească o planetă, dar au fost copleșiți de bucurie când au descoperit patru.

„Am fost foarte încântat și foarte șocat. Știam că acesta era obiectivul cercetării, dar a fost foarte interesant să găsim un sistem multi-planetar și să facem parte din echipa de descoperire”, a mai adăugat Wright.

Sursa: Daily Mail