Un modul AI Google a rezolvat o enigmă medicală veche de 50 de ani. Cercetătorii au un nou aliat în lupta cu virusurile

30-11-2020 23:07


structura virală

O enigmă veche de 50 de ani legată de proteinele unor virusuri a fost rezolvată de un modul de inteligență artificială aparținând Google.

Descoperirea le-a dat speranțe mari cercetătorilor și specialiștilor în virusologie, care speră astfel să dezvolte noi tratamente pentru o serie de virusuri și bacterii.

Așa numita problemă a „plierii proteinelor” i-a descumpănit pe oamenii de știință, care se ocupă de câțiva zeci de ani de asta, întrucât există nenumărate proteine care pot fi găsite în toate organismele vii, relatează publicația „The Sun”.

La fel ca și alte boli precum cancerul sau demența, cercetătorii au stabilit că virusul SARS-COV-2 se leagă de o anumită proteină în corp pentru a putea acționa, iar oamenii de știință știau că o mare problemă cu proteinele este că acestea pot fi foarte greu reprezentate în 2D.

Laboratorul DeepMind, deținut de Google, a transmis public că prin programul AlphaFold au rezolvat problema și astfel se pot prezice multe forme de proteine- în condițiile în care există 200 de milioane de proteine cunoscute în lume.

Subsidiara Google susține că programul său de inteligență artificială poate acum să identifice o formă a unei proteine în câteva zile. Această problemă este în atenția geneticienilor din anul 1994, arată sursa citată.

Savanții dintr-un program european, CASP14, s-au implicat și ei în acest proiect.

„Proteinele sunt molecule extrem de complicate, iar structura lor tridimensională precisă este cheia multor roluri pe care le îndeplinesc, de exemplu insulina, care reglează nivelul zahărului din sângele nostru, și anticorpii care ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor” a explicat președintele programului, dr. John Moult.

„Chiar și rearanjările aparent insignifiante ale acestor molecule vitale pot avea efecte catastrofale asupra sănătății noastre, așa că una dintre cele mai eficiente modalități de a înțelege boala și de a găsi noi tratamente este studierea proteinelor implicate. Există zeci de mii de proteine umane și multe miliarde la alte specii, inclusiv bacterii și viruși, dar pentru a stabili forma unei singure proteine este nevoie de echipamente scumpe și poate dura ani de zile” a mai spus cercetătorul.

Sursa: The Sun