Programe malware, instalate pe sute de mii de telefoane încă din fabrică. Avertismentul experților

Ultima actualizare: 26-08-2020 10:10
Telefon
Shutterstock

Experții în securitate IT avertizează că au descoperit că au descoperit progame malware periculoase, numite Triada, pe 200.000 de smartphoneuri care rulează pe Android.

„Triada este un program malware cunoscut și investigat pe scară largă, care instalează un troian (un program spion care permite accesarea nautorizată a unui dispozitiv, n.r.) cunoscut sub numele de „xHelper” pe dispozitivele compromise. Utilizează privilegiile de nivel superior ale dispozitivului pentru a executa codul, după ce a primit instrucțiuni de la un server de comandă aflat de la distanță. Apoi se ascunde în componentele permanente ale sistemului, ceea ce îl facefoarte greu de eliminat”, au explicat experții de la Secure-D, potrivit Mirror.co.uk.

Experții au descoperit că programul malware a fost preinstalat pe Tecno W2 - un smartphone Android ieftin, realizat de producătorul chinez Transsion.

„Până în prezent, un număr de 19,2 milioane de tranzacții suspecte - care au abonat în secret utilizatorii la anumite servicii, fără permisiunea lor - au fost înregistrate de la peste 200.000 de dispozitive.”

Cele mai multe tranzacții au avut loc în Egipt, Etiopia, Africa de Sud, Camerun și Ghana.

Pe baza descoperirilor, cercetătorii îndeamnă utilizatorii de Android să fie atenți la eventuale plăți făcute de pe conturile lor și la utilizarea suplimentară a datelor mobile.

„Magazinele de aplicații terțe au adesea procese de aprobare mai puțin riguroase, care permit aplicațiilor predispuse la malware să se strecoare în listările lor, dar chiar și aplicații din surse oficiale precum Google Play pot fi compromise. Și așa cum am văzut în acest caz, uneori dispozitivele noi sunt deja infectate”, au mai explicat experții de la Secure-D.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO