MARIA SIBYLLA MERIAN, sarbatorita de Google printr-un Doodle

Ultima actualizare: 05-04-2013 06:50
Maria Sibylla Merian

Maria Sibylla Merian ilustratorul stiintific care a intrat in istorie pentru desenele sale foarte detaliate cu plante si insecte este omagiata de Google pe 2 aprilie printr-un logo special.


Google sarbatoreste aniversarea celor 366 de ani de la nasterea Mariei Sibylla Merian, femeia care a adus o mare contributie in dezvoltarea entomologiei.

In acest sens, noul logo include imaginile mai multor insecte precum si a unei soparle, in timp ce literele cuvantului "Google" au fost inlocuite de frunze de vita de vie.

Maria Sibylla Merian
- nascuta pe 2 aprilie 1647, la Frankfurt, in familia unui gravor elvetian - a fost fascinata de ciclurile de viata ale fluturilor si a urmarit transformarile prin care trec acestia, fapt care a facut obiectul unor studii aprofundate ale naturalistei, potrivit guardian.co.uk.

A inceput sa picteze flori si a devenit profesoara, iar la varsta de 52 de ani a facut o expeditie in ceea ce in prezent se numeste Republica Suriname, dupa ce s-a simtit inspirata de specii exotice importate din coloniile olandeze, pentru a alcatui colectia de istorie naturala a Olandei.

In timpul calatoriei sale in America de Sud, a mers in coloniile olandeze, a facut schite ale animalelor si plantelor de acolo si a criticat tratamentul aplicat persoanelor indigene si sclavilor de catre colonistii olandezi.

Dupa ce s-a intors la Amsterdam, doi ani mai tarziu, a inceput sa lucreze la o carte cu numeroase ilustratii - "The Metamorphosis Insectorum Surinamensium (The Metamorphoses of the Insects of Suriname" -, in care sunt descrise ciclurile de viata ale insectelor pe care aceasta le-a studiat.

Cartea a fost publicata in 1705, iar zece ani mai tarziu Maria Sibylla Merian a suferit un accident vascular cerebral si a ramas partial paralizata. A murit doi ani mai tarziu, pe 13 ianuarie 1717. Fiica ei a publicat ulterior o colectie cu lucrarile mamei sale, continuandu-i cercetarile.

In ultimii ani ai secolului al XX-lea, munca lui Merian a fost redescoperita. Portretul ei a fost imprimat pe bancnota de 500 de marci germane, inainte ca Germania sa treaca la moneda unica euro. De asemenea, numele ei a fost acordat mai multor scoli.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO