iOS 7 a fost lansat de Apple, alaturi de noul Mac OS X. Cu ce noutati vine sistemul de operare

×
Codul embed a fost copiat

Schimbare masiva pentru toate modelele produse de gigantul Apple. Producatorul de calculatoare, tablete si telefoane mobile a anuntat luni seara modificari majore pentru sistemele sale de operare.

iOS 7 - Vedeti galeria foto la finalul articolului

Apple a lansat luni seara noul sistem de operare pentru iPhone si iPad, iOS 7, dar si noul Mac OS X pentru proprietarii de Mac-uri.

Stim deja ca iPhone-ul este poate cel mai prietenos sistem de operare de pe un mobil. Este usor de folosit si stabil, dar nu neaparat sofisticat. Chiar si asa, are momente cand pare invechit, cel putin in versiunea actuala. Apple i-a ascultat pe utilizatori si a adus pe telefoanele sale unele dintre inovatiile asteptate de mult si pe care le regasim deja pe Android spre exemplu sau Windows Phone.

De mentionat in primul rand design-ul care de acum este plat, fara sclipiri. In culori pale. Caracterele sunt ceva mai mari si mai usor de citit. Tastatura este usor transparenta iar butoanele au fost redesenate.

Citește și
iphone
Noul serviciu pregatit de Apple si in Europa. Poti lua un iPhone 5 la schimb cu iPhone 4
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

E deja pe Android sau Blackberry spre exemplu. De-acum poti sa opresti/pornesti wi-fi fara sa mai intri in "Setari". Tragi de ecran in sus si apare o bara cu care controlezi functiile telefonului. Ai chiar si buton de lanterna. Cei de la Apple au tinut sa se laude cu asta.

Odata cu noul sistem de operare, Apple a venit cu un nou design, mai luminos, functii mai atractive si multe upgrade-uri extrem de utile. Iconitele de pe ecranul principal au fost redesenate, iar iOS 7 vine si cu wallpaper-uri animate.

Una dintre schimbarile importante de pe acest nou sistem de operare este relansarea multitasking-ului pe iOS, care permite upgrade-uri mai dese, fara sa manance din baterie atat de mult.

Pana acum, multi-taskingul pe iOS era ceva relativ. De-acum insa, aplicatiile raman cam tot timpul active. Iti invata obiceiul. Poate vedea ca de-obicei deschizi aplicatia de Facebook dimineata si la pauza de pranz. Cu ceva timp inainte, le activeaza, acolo, in fundal si ii da un mic update. Insa, felul in care se inchid aplicatiile... parca am mai vazut pe undeva.

Cel mai popular browser se innoieste si el. Navigatie full-screen, ca pe Windows Phone. Arata mai curat si poti sa organizezi mai usor taburile. Cred ca poate fi numit cel mai bun browser, insa mai trebuie testat.

Daca esti cu un prieten in aceeasi retea Wi-Fi o sa ii poti trimite un fisier cu doua clicuri.

-> Photos App: De-acum fotografiile se organizeaza singure. Adica, se foloseste de localizare, iar in album iti va trece locul in care ai fotografiat si va fi totul impartit pe zile. Ca sa nu arate ca o gramade de poze, asa la nesfarsit. Dragut. Android insa, face deja asta de ceva vreme.

-> Siri: Gata, cea mai buna asistenta vocala a devenit acum si mai buna si nu mai vorbeste cu tine pe un ton robotizat. Are de-acum o voce normala. Evident, ca nu o sa primim romana prea curand. Abia a invata franceza si germana. Stie de-acum mai multe functii, inclusiv de control, precum Mareste Luminozitatea sau porneste bluetooth-ul.

-> iOS in the car: In sfarsit o aplicatie buna, pentru cei care sunt mereul la volan. Exista deja pe Samsung, o aplicatie care se numeste S-Drive. Sau pe HTC HTC Car. Ai niste iconite mari, care te ajuta sa navighezi mai usor prin meniu. "iOS in the car" va fi integrat de anul viitor pe cateva sisteme multimedia de la 12 producatori de autoturisme.

-> Appstore: A fost redesenat si include cautarea pe varste. Cele mai populare aplicatii din zona.

App Store a primit cateva noutati. Veti putea sa va faceti update-uri automate la aplicatii, iar de acum o sa primiti sugestii pentru aplicatii in functia de locatia in care va aflati.

-> iTunes Radio: iTunes Radio e o aplicatie foarte tare, care-ti permite sa asculti muzica, gratuit. Adica, iti alegi un artist, si poti sa asculti la nesfarsit albumele lui. Singura conditie este sa stai in America. Momentan. Un fel de Deezer sau Zonga pentru cei care platesc un abonament deja ca sa asculte muzica.

-> Activation Lock: De-acum telefonul tau, adica din toamna... datele tale de pe iPhone raman in siguranta. Sa zicem ca iti fura cineva telefonul. Tu poti sa il blochezi de la distanta, si ca sa-l poata folosi, hotul trebuie sa introduca contul si parola de la AppleID-ul tau. Pe care nu are de unde sa le stie. Asta daca nu ai scris cu un biletel pe spatele telefonului, asa cum fac romanii cu PIN-ul de la cardul de credit. Dar, sa revenim la hot, daca incearca sa reseteze cu totul telefonul, se va impiedica tot de contul si parola ta. Oare, insa, mai poti sa vinzi telefonul?

Siri a primit un upgrade important in iOS 7. Va avea o noua interfata si va folosi servicii precum Twitter, Wikipedia si Bing pentru a da raspunsuri, dar va avea acces si la serviciul iDevice, prin care veti putea creste sau diminua puterea ecranului sau veti putea activa Bluetooth-ul.

Un alt aspect de forma al noului "Siri" va fi varianta cu vocea masculina, un bonus fata de ceea ce ne-am obisnuit pana acum. Atat Siri, cat si "Sir", vor veni in trei variante de limbi, engleza, franceza si germana.

Zona de notificatii a fost si ea redesenata, oferind de acum informatii despre zile de nastere ale prietenilor de pe retele de socializare, informatii despre vreme, evenimente viitoare salvate in calendar, actiuni, pentru cei care se joaca pe bursa si chiar cateva informatii utile pentru ziua urmatoare. Aceasta zona va fi de acum accesibila chiar si cand ecranul va fi blocat.

ios 7
  AirDrop, raspunsul lui Apple pentru NFC, si AirPlay sunt doua functii noi lansate odata cu acest sistem de operare, iar camera a fost upgradata pentru mai multe tipuri de fotografii pe care vreti sa le faceti.

Browserul Safari a fost si el upgradat cu un nou 3D UI modul pentru schimbare a taburilor, oarecum similar browserului Chrome pentru Android. Din nefericire, veti fi limitati la numai 8 taburi.

iOS 7 BETA este accesibil tuturor incepand chiar de luni seara. iOS 7 va fi disponibil, gratuit pe undeva prin toamna. Si va merge inclusiv pe iPhone 4 si iPad 2. Suntem curiosi cum o sa se miste, pentru ca, in mod ciudat, fiecare versiune noua face ca telefonul precedent sa se miste mai prost.

Sa incheiem cu jucariile. Gadgeturile cu butoane si ecrane. Apple a innoit laptopurile sale ultrasubtiri, Macbook Air. Au memorii mai rapide, procesoare mai noi si bateriile tin acum chiar si 12 ore. Sunt deja la vanzare in America si sunt mai ieftine decat modele anterioare.

MAI MULTE INFORMATII DESPRE IOS 7 PE WWW.YODA.RO

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Apple ar putea lansa un iPhone low-cost in luna iulie. Cat va costa
Apple ar putea lansa un iPhone low-cost in luna iulie. Cat va costa

Apple va lansa cu siguranta un iPhone low-cost, iar noul model ar putea ajunge pe piata in iulie la 350-400 de dolari, pret considerat mediu raportat la piata, afirma un analist al firmei de cercetare Topeka Capital.

Noul serviciu pregatit de Apple si in Europa. Poti lua un iPhone 5 la schimb cu iPhone 4
Noul serviciu pregatit de Apple si in Europa. Poti lua un iPhone 5 la schimb cu iPhone 4

Pentru a creste vanzarile modelului iPhone 5, Apple pregateste o noua oferta pentru pietele externe SUA.

Singurele smartphone-uri care merita cumparate acum. Lista actualizata
Singurele smartphone-uri care merita cumparate acum. Lista actualizata

Pentru cei aflati in cautarea unui telefon inteligent, piata mobila abunda in oferte. In ultimele cateva luni, aproape fiecare producator important, cu exceptia Apple, a lansat cate un model revolutionar.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.