Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat


Ultimul update: Joi 17 Ianuarie 2019 20:22
Data publicarii: Joi 17 Ianuarie 2019 18:42
Categorie: Stiri Economice

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o familie cu doi copii poate trăi rezonabil la oraş cu 2.600 de lei.

Specialiştii spun că această valoare a coşului minim este nerealistă, iar românii le dau dreptate. Inclusiv şeful Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii - instituţie care a furnizat datele pe baza cărora s-au făcut aceste calcule - bate acum în retragere.

Valoarea coşului minim a fost stabilită de Comisia de Insolvență la Nivel Central, o instituţie a statului, pe baza unui studiu făcut de specialişti de la Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Statistică şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor.

Calculele au fost realizate pentru o familie cu doi copii, care îşi declară falimentul personal. După ce le sunt eşalonate datoriile, cei patru pot trăi rezonabil într-o lună cu 2.600 de lei - dacă locuiesc la oraş.

Din această sumă, cel mai mult se duce pe mâncare - puţin peste o mie de lei. În opinia specialiştilor, o familie cu doi copii dă pentru sănătate doar 132 de lei pe lună, iar pentru educaţie şi recreere puţin peste 50 de lei.

În realitate însă lucrurile stau altfel. Să luăm, de pildă, exemplul unei familii din Constanța.

Reporter: 53,4 lei pe lună sunt suficienţi pentru educaţie?
MamăPăi, 50 este meditaţia pe săptămână la engleză, la un copil. Pe săptămână, nu pe lună.

Când vine vorba despre cheltuielile pentru locuinţă, cel mai probabil, cei care au făcut calculele au considerat că toţi românii sunt proprietari. Costul lunar pentru locuinţă este de 405,4 lei, iar în Constanța o chirie medie este de 250 de euro, pentru un apartament cu două camere.

Documentul stabileşte şi valoarea coşului minim pentru o familie cu doi copii care locuieşte în mediul rural.
Potrivit calculelor, oamenii ar trebui să trăiască rezonabil cu 2.100 de lei pe lună, iar în cazul lor costurile cu locuinţa ar fi de numai 260 de lei.

"200 şi cu 250 deja sunt 450 de lei numai facturile", arată calculele.

"Din gură e uşor să zici, dar până ce nu ajungi... Să vină un parlamentar din ăla să stea o săptămână la ţară să vadă şi el cum se trăieşte, să aibă şi el o limită", spune o proprietară din mediul rural.

Valoarea coşului minim - publicată în Monitorul Oficial - este considerată nerealista şi de specialişti.

Oana Păun, profesor economie: "Cum dracului au calculat de le-a ieşit aşa ceva?!"

Liviu Deceanu, specialist economie politică: "În opinia noastră, suma nu este realistă, este evident ceva făcut din pix, dar practica va arăta dacă în România în 2019 se poate trăi în acest fel. Noi credem că nu."

Cătălin Zamfir este directorul Institutului Naţional de Cercetare a Calităţii Vieţii. Valoarea coşului minim a fost stabilită şi pe baza datelor furnizate de specialiştii instituției conduse de el. Zamfir este de părere că undeva s-a făcut o greşeală şi că o familie cu doi copii nu se poate descurca în România cu acești bani. Ca să înţeleagă, a cerut explicaţii de la subordonaţi.

Cătălin Zamfir, director INCCV: ”Noi am detaliat în studiu, acum eu nu ştiu ce s-a trecut în Monitorul Oficial?...”

În toamna anului trecut, experţii de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi de la o fundaţie au calculat însă că o familie cu doi copii are nevoie de 6.762 de lei ca să trăiască decent în România.

Ștefan Guga, expert economic: "Diferenţa faţă de ce am făcut noi este foarte mare, coşul nostru este de vreo două ori şi jumătate mai mare. Noi nu ştim dacă ne uităm pe acel tabel cum s-a ajuns la acele sume, în opinia mea este un coş mai vechi care a fost actualizat de cei de la ICCV."

Reprezentanţii Comisiei de Insolvență susţin că valoarea coşului minim inclusă de ei în decizia publicată în Monitorul Oficial a fost calculată ţinând cont de salariul minim pe economie şi de rata inflaţiei la 1 ianuarie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Românii, pe primul loc în Europa la sume cheltuite pe mâncare. Ce preferă și cât cheltuie lunar
VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16