Masura prin care statul vrea sa ii ajute pe romanii ce vor sa isi deschida o afacere. Ar putea primi finantari de 10.000 euro

Ultima actualizare: 08-05-2014 06:48

Guvernul vrea sa elimine din legea actuala limita de 35 de ani pana la care intreprinzatorii debutanti primeau scutiri de taxe si impozite, dar si finantari nerambursabile de 10.000 de euro atunci cand isi infiintau prima companie.

Pana acum, orice tanar de pana in 35 de ani care nu a mai avut o firma putea sa aplice pentru proiectul "SRL debutant" cu o conditie: sa angajeze cel putin 2 oameni cu carte de munca si sa isi reinvesteasca in companie, in fiecare an, jumatate din profitul obtinut.

In plus, pe baza unui plan de afaceri tinerii puteau sa aplice si pentru un ajutor nerambursabil de la stat de 50% din valoarea proiectului, dar maximum 10.000 de euro. Odata ce primeau avizul favorabil pe proiectul afacerii, banii le erau virati pe criteriul primul venit, primul servit, in functie de data la care aplicasera.

Sansele cresc insa si in functie de domeniul ales pentru deschiderea afacerii.

"Incurajam afaceri in mediul rural, afaceri in domeniul productiei. Pana cand se primeste raspunsul dureaza 60 de zile. Procesul insa este indelungat si ia mai mult timp. Intr-un an de zile veti primi insa toti banii”, a spus Florin Jianu - ministrul IMM-urilor si al turismului.

In 2 saptamani guvernul spune ca va elimina restrictia de varsta si oricine va putea sa aplice, daca intruneste conditiile.

Problema este ca pentru anul acesta s-au terminat deja banii pentru acest program. Deoarece ministerul Economiei a primit solicitari de 3 ori mai mari decat fondurile alocate, asa ca nu mai accepta noi dosare, cei interesati vor trebui sa astepte pana anul viitor.

Cine isi infiinteaza SRL-ul anul acesta beneficiaza de restul facilitatilor: scutirea de la taxele percepute de Registrul comertului si Monitorul oficial, dar si de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maximum 4 salariati.

Facilitatile inceteaza in momentul in care firma obtine o cifra de afaceri mai mare de o jumatate de milion de euro sau la 3 ani de la data infiintarii.

Nu primesc facilitati SRL-urile cu afaceri in intermedieri financiare, imobiliare, jocuri de noroc, productia si comercializarea de armament, alcool, tutun sau substante sub control national.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO