Reducerea prețurilor la energie, aproape de realitate. Cum vor funcționa măsurile de sprijin și când vor intra în vigoare

Ultima actualizare: 26-10-2021 19:47

Reducerea prețurilor la energie este aproape să devină lege. În parlament au avut loc ultimele discuții despre cum vor funcționa măsurile de sprijin în fața avalanșei de scumpiri.

Compensarea facturilor, plafonarea prețurilor și amânarea plății facturilor ar trebui să ajute populația și firmele să treacă de această iarnă, spun parlamentarii, care miercuri vor să dea și votul final pentru că toate măsurile să între în vigoare de la 1 noiembrie.

Cu câteva zile de finalul lunii, guvernul și parlamentarii s-au așezat la aceeași masă să finalizeze legea prin care facturile românilor să fie reduse începând din noiembrie.

Românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”, a declarat Virgil Popescu, ministrul demis al Energiei.

Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru compensarea facturilor la energie, mai apoi, parlamentarii de la toate partidele au venit să o completeze. PSD a propus plafonarea și amânarea facturilor, în vreme ce USR a susținut reduceri de taxe.

E nevoie ca acest proiect să intre în vigoare de la 1 noiembrie pentru că facturile să poată fi compensate, oamenii și agenții să nu suporte costul crizei energetice”, a declarat un deputat USR.

Nu vor fi scăpate nici spitalele, nici școlile, nici CET-urile, dar în primul rând am pus accent pe consumatorul casnic, care va fi cel mai afectat în această iarnă”, a transmis un alt deputat USR.

Concret, parlamentarii au discutat că plafonul la electricitate să fie stabilit la 1 leu/kwh că preț al electricității, din care statul să acopere 29 de bani.

Iar la gazele naturale, plafonul ar fi de 37 de bani/kwh și prețul fără taxe, redus cu 33%.

Transpuse în facturi, reducerile diferă totuși, de la caz la caz.

De pildă, un consumator din Capitală, care a acceptat oferta unui furnizor, de 1,09 lei/kwh, va plăti după intrarea în vigoare a tututor măsurilor de sprijin 71 de bani/kwh, ceea ce înseamnă o reducere cu 35% a facturii.

Iar la gaze, după cele mai recente scumpiri, același consumator bucureștean plătește acum 75 de bani/kwh, dar în iarnă ar urma să achite doar 29 de bani/kwh, adică cu 61% mai puțin.

Planul este ca măsurile să se aplice din noiembrie până la finele lunii martie, anul viitor. Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers. Doar consumatorii vulnerabili, cu un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei, pot să ceară de la primărie și amânarea plății facturilor, pentru o perioadă de cel mult șase luni.

Pentru că are susținerea tuturor forțelor politice, sunt șanse mari că legea să fie adoptată mâine în parlament.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO