Pazea! Avem cea mai mare pofta de consum post-criza din Europa

Dată publicare: 05-04-2011 18:00
Dată actualizare: 22-10-2012 16:18


Dupa doi ani in care au calculat fiecare banut, romanii au cel mai mare apetit pentru consum din intreaga Europa. Se gandesc in special la calatorii, reamenajari in locuinta si telefoane nou-noute.

Potrivit unui studiu dat publicitatii marti, 9 din 10 participanti din tara noastra spun ca au de gand sa cheltuiasca anul acesta mai mult decat anul trecut.

Dupa doi ani grei si plini de griji, romanii simt nevoia de putina relaxare si indraznesc sa viseze la un trai mai bun. Peste 50% spun ca vor achizitiona pachete turistice in urmatoarele 12 luni. Iar 44% sunt pregatiti sa investeasca mai mult in casa.

Numai prin programul Prima Casa au fost achizitionate peste 35.000 de locuinte, iar majoritatea proprietarilor aleg sa-si renoveze singuri apartamentele, apoi urmeaza sa-si cumpere mobilier si electrocasnice. Toate acestea inseamna vanzari mai mari si consum in crestere.

In plus, 39% dintre cei chestionati doresc sa isi cumpere un telefon mobil sau sa il inlocuiasca pe cel pe care il au acum. Iar acest trend inseamna neaparat crestere economica.

Din pacate, romanii au mai putini bani la dispozitie decat ceilalti europeni. La noi tinerii considera ca orice achizitie de peste 110 euro este una majora. In timp ce in Cehia sau Ungaria pragul depaseste 150 de euro. Iar in Germania o "achizitie majora" porneste de la 300 de euro.

Si asta pentru ca la noi salariul mediu net este de doar 336 de euro. Cele mai mari salarii medii sunt in industria tutunului, servicii, IT, banci, transport aerian si comunicatii.

Studiul despre consum a fost realizat de compania frantuzeasca BIPE, un institut de sondare a opiniei publice, pe un esantion de 8.700 de persoane din 13 tari, dintre care 500 de la noi. Are o marja de eroare de +/- 2%.

Tags: consum, studii,


VIDEO PROTVPLUS.RO