NOU MAXIM ISTORIC la doar o zi dupa amanarea deciziei CCR. 1 EURO = 4,6481 LEI


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 20:47
Data publicarii: Vineri 03 August 2012 12:49
Categorie: Stiri Economice

Ziua si recordul nefericit pentru leu. Euro ajunge la un maxim istoric si se apropie de inca un prag psihologic - de 4,65 de lei. Este efectul amanarii unei decizii in privinta referendumului pentru demiterea presedintelui.

BNR a anuntat astazi un curs de 4,6481lei/euro, mai mare cu aproape 3 bani fata de ieri. Leul a pierdut din valoare si in fata dolarului, dar si a francului elvetian.

Analistii spun ca devalorizarea va continua cel putin pana la anuntarea unui verdict din partea Curtii Constitutionale, dar este posibil sa se prelungeasca si pana la alegerile din toamna.

In cazul unei hotarari a Curtii Constitutionale acceptate de clasa politica presiunea pe leu s-ar putea reduce.

Exista insa si un scenariu pesimist, in care presiunile ar fi atat de mari, incat BNR nu ar putea impiedica o depreciere mai puternica.

Prognozele bancilor arata ca in decembrie cursul va ramane aproape de nivelul de 4,65 de lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat joi ca au fost iesiri de capital in luna iulie care au afectat cursul, insa banca centrala are "un anumit spatiu de manevra" pentru a-l sustine, dar acest spatiu "trebuie administrat cu intelepciune si flexibilitate". Oficialul BNR a explicat ca aceste iesiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precadere din Europa, cu tensiunile politice interne.

Isarescu a spus ca detensionarea situatiei politice interne ar ajuta foarte mult economia romaneasca prin revenirea increderii investitorilor straini, intrucat situatia financiara din Europa nu se va calma in urmatoarele saptamani.

La putin timp dupa declaratiile guvernatorului BNR, Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat pana in 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale, astfel ca tensiunile politice vor continua sa afecteze leul.

Cotatiile au urcat in piata imediat dupa anuntul Curtii Constitutionale.

Majoritatea dealerilor bancari spun ca leul va ramane sub presiune in perioada urmatoare, din cauza tensiunilor politice.
Moneda nationala s-a apreciat puternic luni, dupa ce primele date de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu au aratat ca nu se va indeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai multi jucatori straini au ales sa-si inchida din pozitii, insa dealerii nu au exclus si o prezenta discreta a BNR.

Citeste si: Referendumul s-a incheiat. DE CE trebuie ca Guvernul sa se apuce de treaba

Leul se depreciaza din nou pe fondul crizei politice si a situatiei economice internationale
Leul prinde aripi la inceput de saptamana. Moneda nationala s-a intarit cu 5 bani
VIDEO PROTVPLUS.RO