Mugur Isarescu: Preturile au scazut pentru a treia luna consecutiv, iar inflatia coboara sub 4%


Ultimul update: Duminica 29 Aprilie 2012 12:02
Data publicarii: Miercuri 05 Octombrie 2011 17:49
Categorie: Stiri Economice

Rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta BNR, de 2-4%, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Rata inflatiei intra in marja nu la sfarsitul anului anului ci saptamana viitoare. Va fi 3 si ceva, sub 4%", a spus Isarescu la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de MEDIAFAX, in parteneriat cu BNR.

Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%. Fata de luna anterioara, preturile au fost cu 0,35% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate. La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%.

Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat in urma cu circa doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat saptamana trecuta ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei.

VIDEO PROTVPLUS.RO