Jeffrey Franks picteaza viitorul Romaniei: "O nava reparata pe care o asteapta o furtuna"


Ultimul update: Joi 20 Septembrie 2012 18:49
Data publicarii: Luni 30 Ianuarie 2012 14:12
Categorie: Stiri Economice
Jeffrey Franks

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, ca Romania este din nou pe calea pozitiva, dar ca urmeaza alte provocari, fiind ca o nava iesita dintr-o furtuna, reparata, dar in zare se vede alta furtuna.

Potrivit lui Franks, "sunt nori deasupra Europei" iar Romania trebuie sa navigheze prin aceste ape".

Seful FMI in Romania a spus ca sunt si vesti bune si vesti proaste privind viitorul.

"S-a reintors cresterea economica, avem patru trimestre consecutive de crestere economica, se pare ca si ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o crestere economica de 2,5%, mai mult decat estimasem si ne asteptam ca si in 2012 sa fie o crestere pozitiva. O veste proasta este insa ca aceasta crestere este insuficienta pentru a imbunatatii standardul de viata al romanilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decat nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o crestere suplimentara", a subliniat Franks.

In opinia sefului FMI in Romania sunt inca probleme foarte mari care impiedica cresterea, pentru revenire. Astfel, locurile de munca sunt insuficiente fata de nevoile romanilor, fiind inregistrate foarte mari probleme in domeniul tinerilor si a celor mai in varsta.

Franks a sustinut ca in Romania este nevoie de politici care sa genereze crestere economica si majorare de salarii, fiind necesara o imbunatatire a sistemului de invatamant.

In acelasi timp Jeffrey Franks a spus ca se prefigureaza probleme in zona euro, chiar daca "suntem in drum spre iesirea din recesiune". Instabilitatea pietei financiare" se traduce in pedepse severe" pentru tarile Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa evite aceste politici economice instabile.

De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat ca Romania ar trebui sa redirectioneze fondurile din domeniul asistentei sociale doar catre cei saraci si sa se concentreze pe cei care au intr-adevar nevoie.

Sursa: Pro TV

Romania negociaza un nou imprumut in valoare de un miliard de euro cu Banca Mondiala
FMI vrea privatizarea celor 150 de companii de stat. Cum vor fi influentate negocierile de proteste
VIDEO PROTVPLUS.RO