Isărescu: Suntem preocupaţi de situaţia fiscal-bugetară și sprijinim abordarea Guvernului pas cu pas


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2020 20:11
Data publicarii: Miercuri 08 Ianuarie 2020 19:01
Categorie: Stiri Economice

Banca Naţională a României (BNR) este preocupată de situaţia fiscal-bugetară, aici fiind nucleul de probleme căruia trebuie să-i facă faţă Banca Centrală, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, menţionând că sprijină abordarea Guvernului

"Poziţia Băncii Naţionale a fost exprimată, dacă nu mă înşel, în repetate rânduri, în noiembrie şi decembrie. Suntem preocupaţi de situaţia fiscal-bugetară. Credem că aici este nucleul de probleme căruia trebuie să-i facă faţă Banca Naţională şi să spunem ţara, economia, pentru a se ajunge la o stabilitate macroeconomică sustenabilă. Dar aşa cum am spus şi atunci, repetăm şi acum: sunt multe probleme şi sprijinim abordarea Guvernului pas cu pas. Sprijinim această abordare", a spus Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că mai întâi trebuie să se clarifice situaţia bugetară pentru sfârşitul de an, în condiţiile în care deficitul bugetar este mult mai mare decât limita de 3%. Surplusul de deficit a trebuit să fie finanţat şi obiectivul a fost realizat, a spus Isărescu.

"Am conlucrat cu Guvernul pentru acest obiectiv şi această conlucrare a însemnat că nu a explodat nici cursul, nici dobânzile. Eu am trăit multe perioade de sfârşit de an în perioada în care am ocupat această funcţie şi pot să spun că un deficit suplimentar de peste unu şi ceva la sută în numai o lună şi jumătate n-am prea văzut. Poate mai mult trebuie să consemnăm acest punct. Nu este o realizare în sens să ne bucurăm că avem un deficit mai mare, dar este o aducere la realitate şi o evitare a amânărilor de plăţi. Banca Naţională şi eu personal am fost împotriva amânării plăţilor bugetare, obligaţiilor bugetare, numai cu scopul de a atinge obiectivul de 3%, pentru că asemenea amânări creează arierate în lanţ. Ele sunt cauzate, de asemenea, şi de faptul că la rândul lui bugetul nu încasează cât e programat, dar aici este un cerc vicios", a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că nu crede că o corecţie "brutală", "bruscă", a deficitului este suportabilă de către economie în acest an.

"Suntem pentru o corecţie fiscală, bugetară, sustenabilă, tolerată de către economie şi care să nu împingă economia şi ţara spre o încetinire mai accentuată a creşterii economice şi eventual spre o recesiune. Suntem foarte prudenţi în a sugera cel puţin o majorare de impozite în acest an, eu personal. Aici este bineînţeles politica Guvernului", a spus guvernatorul, subliniind că o asemenea majorare chiar ar putea creşte deficitul.

În opinia sa, ieşirea dintr-o politică prociclică, pronunţată în ultimii ani, este foarte grea.

Întrebat despre impactul în inflaţie al eliminării supraaccizei la carburanţi, guvernatorul BNR a afirmat că a fost făcut un calcul şi că per total impactul este de 0,3%. Prognoza BNR pentru intervalul mediu de un an şi jumătate - doi ani este că inflaţia coboară, dar acest lucru este bazat pe datele din prezent.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33