Inflatia in zona euro, la cel mai inalt nivel din 2008


Ultimul update: Miercuri 09 Mai 2012 17:21
Sursa: Bloomberg
Data publicarii: Vineri 01 Aprilie 2011 00:25
Categorie: Stiri Economice
criza

Inflatia a accelerat in luna martie in zona euro la 2,6%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, depasind pentru a patra luna consecutiv tinta Bancii Centrale Europene, de 2%.

Rata cresterii preturilor a urcat de la 2,4% in februarie, a precizat Eurostat intr-un comunicat prezentat joi. Economistii contactati anterior de Bloomberg estimau, in medie, o inflatie de 2,4% in martie in zona euro.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, declara recent ca este nevoie de "vigilenta ferma" cu privire la cresterea preturilor, sugerand ca banca ar putea creste dobanda de politica monetara in luna aprilie de la minimul istoric de 1% la care stagneaza de aproape doi ani.

Euro s-a apreciat fata de dolar dupa raportul Eurostat, urcand la 1,422 dolari pe euro pana la ora 11:04 (12:04 ora Romaniei) pe piata de la Frankfurt, cu 0,7% mai sus fata de inchiderea de miercuri. Datele prezentate de Eurostat sunt preliminare si nu cuprind defalcarea pe sectoare economice sau pe tari.

Pretul petrolului a urcat cu 15% in acest an, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, care au culminat cu interventia militara a coalitiei internationale in Libia, autorizata de Organizatia Natiunilor Unite.

Sursa: Bloomberg Pro TV

Riscul raspandirii crizei datoriilor in UE nu este
Inflatia din zona euro a crescut in februarie la maximul ultimelor 28 luni
Dobanzile din zona euro ar putea creste din cauza presiunilor inflationiste
VIDEO PROTVPLUS.RO