Factura la intretinere, cat salariul minim la un apartament de 3 camere. Clasamentul pe orase

bani

In multe dintre orasele tarii facturile la caldura aferente lunii ianuarie au crescut cu 20 - 25% fata de luna precedenta. Dar sunt si majorari de peste o treime, fata de lunile anterioare. Tie cat ti-a venit intretinere?

In unele orase, insa, precum Targu Mures, majorarea a fost de 12%, in timp ce la Deva s-a ajuns la 30%, iar la Galati la cel putin 35%.

La Alba Iulia, oras in care nu mai exista de anul trecut sistem centralizat de termoficare, facturile platite de locuitori pentru gazul folosit la incalzirea apartamentelor au fost in ianuarie cu aproape 25% mai mari fata de luna decembrie a anului trecut.

Pentru un apartament cu doua camere o familie a platit in medie intre 200 si 300 de lei, fata de 150 - 250 de lei, cat a fost factura in decembrie. Si in cazul apartamentelor cu trei camere cresterea a fost in medie de pana la 25%, valoarea facturilor pentru ianuarie fiind cuprinsa intre 300 si 400 de lei, fata de 250 - 300 de lei in decembrie.

Locuitorii din Alba Iulia spun insa ca valoarea reala a cresterii costurilor pentru incalzire se va vedea doar la sfarsitul lunii martie, cand are loc regularizarea consumului, pana acum fiind un consum estimat comparativ cu cel de anul trecut.

Citește și
Consum caldura
Caldura pe ianuarie iti va goli buzunarele. La cat ajunge factura in orasul tau. TABEL
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

La Arad, reprezentantii Uniunii Locale a Asociatilor Locative (ULAL) au calculat ca factura pentru consumul de agent termic din ianuarie a crescut cu 25% fata de luna anterioara. Astfel, factura medie pentru caldura la o garsoniera de 30 de metri patrati dintr-un bloc care nu are repartitoare de costuri (astfel ca nu au fost oprite robinetele pentru a se realiza economii) este de 280 de lei. La un apartament cu doua camere factura medie este de 500 de lei, iar pentru trei camere se plateste in jur de 700 de lei.

"La Arad, costurile sunt foarte mari pentru ca tariful la gigacalorie este printre cele mai mari din tara, de 307,42 lei, fara sa existe subventii. Cand vor veni facturile pentru consumul din februarie s-ar putea sa avem din nou o crestere pentru ca luna a fost mult mai friguroasa decat ianuarie, astfel ca a crescut si consumul de agent termic", a declarat presedintele ULAL Arad, Dorina Lupse.

Si la Bistrita, unde majoritatea oamenilor nu mai sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire, facturile aferente lunii ianuarie au crescut, fata de luna decembrie 2011, in medie cu 30%. Astfel, pentru o garsoniera, cresterea este de la 140 de lei la 190 de lei, pentru un apartament cu doua camere cresterea este de la 190 de lei la 250 de lei, iar pentru un apartament de trei camere de la circa 240 de lei la 300 lei.

La Botosani, costurile incalzirii pentru luna ianuarie fata de decembrie 2011 au fost cu 25 la suta mai mari. Astfel, daca in decembrie costul mediu al incalzirii pentru o garsoniera a fost de 80 de lei, in ianuarie media a fost de 100 de lei, in timp ce la un apartament cu doua camere costul mediu al incalzirii pentru luna decembrie a fost de 170 de lei, iar in ianuarie este de 213 lei.

Cei care locuiesc in apartamente cu trei camere au de platit pentru luna ianuarie 277 de lei, fata de 253 de lei, in timp ce pentru un apartament cu patru camere factura ajunge, in ianuarie, la 415 lei, fata de 345 de lei in decembrie.

Buzoienii racordati la sistemul centralizat de incalzire vor avea de achitat in ianuarie facturi cu 15 procente mai mari fata de decembrie 2011, in timp ce in februarie vor plati mai mult cu 15-20% comparativ cu luna ianuarie 2012.

In decembrie2011, caldura pentru o garsoniera a costat, in medie, 128 de lei, pentru un apartament cu doua camere factura a fost in jur de 209 lei, pentru trei camere - 257 de lei, iar o familie care locuieste intr-un apartament cu patru camere a platit in jur de 330 de lei.

Potrivit directorului Regiei Autonome Municipale Buzau, Constantin Tacea, pentru caldura furnizata in regim centralizat la o garsoniera se va plati suma de 180 de lei, la doua camere buzoienii vor avea de plata 300 de lei, in timp ce pentru un apartament cu trei camere plata agentului termic furnizat in luna februarie va fi de 350 de lei. Cea mai consistenta factura la plata caldurii va fi pentru cei care locuiesc in apartamente cu 4 camere, acestia urmand sa achite 460 de lei. Conform sursei citate, la Buzau cresterea este de circa 15-20% fata de luna ianuarie 2012, in timp ce fata de februarie 2011 majorararea este de 9, 5%.

Tacea a explicat ca buzoienii vor avea mai mult de plata la caldura din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate in luna februarie 2012. Astfel, media temperaturilor inregistrate in februarie 2012 a fost de -4,82 grade Celsius in timp in ianuarie 2012 a fost de +0,04 grade Celsius iar in februiarie 2011 -0,35 grade Celsius.

La Cluj-Napoca, facturile la incalzire pentru luna ianuarie au crescut cu 14 la suta fata de decembrie 2011. Astfel, cei care locuiesc in garsoniera au de platit la incalzire pentru luna ianuarie 143 de lei, fata de 124 de lei in decembrie.

Pentru un apartament cu doua camere, clujenii racordati la sistemul centralizat de termoficare au platit in ianuarie o factura la incalzire de 205 lei, fata de 177 de lei in luna precedenta, in timp ce pentru un apartament cu trei camere factura pentru ianuarie a fost de 246 de lei fata de 212 lei in decembrie.

La un apartament cu patru camere, factura pentru ianuarie a fost in jur de 300 de lei, fata de 265 lei in decembrie 2011. La Constanta, valoarea facturilor la incalzire pentru luna ianuarie a fost similara celei pentru luna decembrie, in conditiile in care temperaturile inregistrate in primele doua luni de iarna au fost apropiate si au coborat rar sub 0 grade.

Potrivit presedintelui Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Constanta, Marcel Dragu, constantenii care locuiesc in blocuri izolate termic si au montate repartitoare au platit in luna ianuarie, in medie, intre 220 si 250 de lei la un apartament cu doua camere, intre 250 si 270 de lei la trei camere, respectiv intre 250 si 350 de lei pentru un apartament cu patru camere.

Chiar si la apartamentele fara repartitoare si neizolate termic, costurile au fost similare celor inregistrate in luna decembrie, respectiv 316 lei la doua camere, 384 de lei la trei camere si 547 de lei la patru camere.

La Deva, facturile la incalzire au crescut cu 20 pana la 30% in luna ianuarie fata de decembrie anul trecut, insa s-au mentinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primaria Deva suporta 65 de lei din valoarea pretului de productie pentru energia termica distribuita populatiei. Astfel, daca pentru incalzirea unei garsoniere locuitorii Devei au platit in decembrie intre 150 si 200 de lei, facturile aferente lunii ianuarie au fost, in medie, de 260 de lei.

Cresteri s-au inregistrat si la facturile pentru apartamentele cu doua camere, unde costul incalzirii este in jur de 320 de lei, fata de decembrie, cand facturile au fost cuprinse intre 210 si 250 de lei. Cei care locuiesc la trei camere au de platit pentru ianuarie peste 450 de lei pentru incalzire, fata de sume cuprinse intre 250 si 270 de lei, cat au achitat in decembrie anul trecut.

La Focsani, facturile la incalzire pentru ianuarie au o valoare similara celei din decembrie, dar pentru luna februarie este estimata o crestere de 40%, dupa ce pretul gigacaloriei a crescut la 285 de lei de la 203 lei.

Directorul societatii de termoficare ENET Focsani, Valter Popescu, a declarat ca pretul gigacaloriei a crescut cu 30 la suta fata de luna decembrie, iar factura la incalzire pentru luna februarie va fi mai mare cu inca alte 10 procente, din cauza temperaturilor foarte scazute. "In total, rezulta o crestere de aproape 40 de procente", a precizat Valter Popescu.

Astfel, pentru luna decembrie cei care locuiesc intr-o garsoniera au avut de platit aproximativ 156 de lei, in ianuarie factura a crescut cu cativa lei, respectiv 163 de lei, iar pentru februarie costul caldurii este estimat la 218 lei. La un apartament cu doua camere, costul estimat al incalzirii pentru februarie este de 345 de lei, fata de 258 de lei in decembrie si putin peste 260 de lei in ianuarie. Pentru un apartament cu trei camere factura la caldura a fost de 358 de lei in decembrie si ianuarie, iar pentru luna februarie factura este estimata sa ajunga la 516 lei.

La Galati, facturile la incalzire pentru luna ianuarie au crescut cu cel putin 35 la suta fata de decembrie. Astfel, daca in luna decembrie pentru o garsoniera valoarea facturii la incalzire era de 120 de lei, in ianuarie a ajuns la 160 de lei.

Pentru un apartament cu doua camere valoarea facturii a crescut de la o medie de 230 de lei in decembrie la 310 lei in ianuarie, iar pentru un apartament cu trei camere o familie a platit in jur de 300 de lei in decembrie si 360 de lei in ianuarie. In cazul unui apartament cu patru camere, cresterea a fost de la 340 de lei pana la 410 de lei

La Iasi, facturile pentru incalzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire au crescut in ianuarie cu 25% fata de ultima luna a anului trecut. Daca pentru luna decembrie cei care locuiesc intr-o garsoniera au platit aproximativ 150 de lei, in ianuarie au platit pentru incalzire 190 de lei.

La doua camere, costul caldurii pe ianuarie se ridica la 250 de lei, fata de 200 de lei in decembrie, iar la trei camere facturile ajung la 325 de lei, comparativ cu 260 de lei in decembrie. In cazul apartamentelor cu patru camere, facturile la incalzire pentru ianuarie se ridica la 410 lei, fata de 330 de lei in decembrie.

La Petrosani, valoarea facturilor pentru incalzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire a fost, in medie, similara ultimei luni a anului trecut. Potrivit Danei Martin, sef Serviciu Desfacere Termoficare SA Petrosani, in decembrie 2011 si ianuarie 2012 s-a inregistrat, in medie, un consum de 1,25 gigacalorii la o garsoniera, aceasta insemnand un pret de 170 de lei.

La un apartament cu doua camere consumul a fost de 2,1 gigacalorii, pentru care proprietarii au platit 284 de lei. In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, media consumului a fost de 2,5 gigacalorii, ceea ce a facut ca valoarea facturii sa fie de 330 de lei.

Locuitorii din municipiul Sibiu, unde nu mai exista sistem centralizat de incalzire, au primit pentru luna ianuarie facturi la gaz mai mari fata de luna decembrie daca locuiesc la bloc, in timp ce majoritatea celor care locuiesc la casa au primit facturi mai mici cu cateva zeci de lei fata de decembrie. Pentru un apartament de 50 de metri patrati intr-un bloc vechi din Sibiu, proprietarii au primit, pentru luna ianuarie, o factura de 190 de lei, in timp ce, in decembrie, au platit 160 de lei.

Pentru un aparatament de 110 metri patrati intr-un bloc nou din oras, o familie va plati pentru gazul consumat in ianuarie in jur de 240 de lei, in timp ce, pentru decembrie, a platit 100 de lei. Proprietara unui apartament de doua sute de metri patrati din oras a primit pentru ianuarie o factura de 1.100 de lei, dar suma cuprinde si regularizarea consumului pentru ultimele trei luni. Aceasta familie a platit in luna decembrie 352 de lei pentru incalzirea locuintei.

Cei care stau la casa au primit insa facturi mai mici cu cateva zeci de lei fata de decembrie, insa oamenii spun ca au facut economie, oprind centrala din cand in cand. Pentru un apartament la casa, in suprafata de 50 de metri patrati, proprietarii au platit la incalzire pentru ianuarie in jur de 240 de lei, desi in decembrie au platit 260 de lei, iar pentru un apartament de o suta de metri patrati o familie plateste pentru ianuarie 363 de lei, in conditiile in care, pentru decembrie, a platit 386 de lei.

In municipiul Sfantu Gheorghe, unde de asemenea nu exista sistem centralizat, unii cetateni au facut economii si astfel facturile la consumul de gaz nu au crescut semnificativ in luna ianuarie, fata de cele din luna precedenta, in schimb la altii s-a inregistrat o crestere de la 20 la 30%.

Proprietarii unui apartament cu doua camere au avut de achitat cu circa 30 la suta mai mult pentru consumul din ianuarie fata de decembrie, ajungand de la 140 lei la circa 200 de lei. O familie care locuieste intr-un apartament cu trei camere a avut de achitat pentru ianuarie cu peste 60 de lei mai mult fata de decembrie, ajungand la 320 de lei.

Locatarii unui apartament cu patru camere au platit peste 450 de lei pentru luna ianuarie, cu circa 50 lei mai mult fata de decembrie. Sunt insa si localnici care spun ca facturile s-au mentinut la nivelul din decembrie, deoarece au facut economii, oprind centralele.

La Suceava, facturile la incalzire pentru luna ianuarie sunt cu 20 la suta mai mari fata de decembrie 2011. Directorul de marketing al Termica SA Suceava, Doina Oica, a declarat ca facturarea pentru luna ianuarie se face pe primele 25 de zile ale lunii, iar perioada de la sfarsitul lunii, cand s-au inregistrat temperaturi de pana la minus 28 de grade Celsius, va fi inclusa in factura lunii februarie.

Daca in luna decembrie pentru o garsoniera factura la incalzire a fost in jur de 84 de lei, in ianuarie pentru o garsoniera pretul incalzirii este de 100 de lei. Pentru un apartament cu doua camere, factura a fost de 140 de lei in decembrie, in timp ce pentru luna ianuarie este de 167 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere factura pentru luna ianuarie este de 217 lei, dupa ce in decembrie a fost de 180 de lei.

Pentru apartamentele cu patru camere, incalzirea pentru luna decembrie a fost de 240 de lei, in timp ce pentru luna ianuarie factura este de 284 de lei.

La Targu Mures, facturile la incalzire au crescut in ianuarie cu pana la 12 la suta fata de decembrie. Katalin Balogh, purtatorul de cuvant al societatii E Star Energy, care furnizeaza incalzire la Targu Mures, a declarat ca pentru mentinerea eficientei sistemului s-a folosit cu 8 la suta mai mult combustibil in productia de energie termica in luna ianuarie, fata de decembrie, ceea ce s-a reflectat intr-o crestere a valorii facturilor.

Astfel, in ianuarie, factura la un apartament cu doua camere a fost in medie de 220 de lei, cresterea inregistrata fiind de circa 5 la suta fata de decembrie, cand s-au platit facturi cu o valoare medie de 210 lei. In ianuarie, proprietarii unui apartament cu trei camere au de platit in medie 260 de lei, cresterea fiind de 12 la suta fata de decembrie.

La Timisoara, facturile pentru incalzirea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare au crescut in luna ianuarie cu aproximativ 20%, in comparatie cu decembrie 2011. Cei care locuiesc in garsoniere au de platit pentru luna ianuarie aproximativ 250 de lei, fata de 200 de lei cat au platit in decembrie.

La apartamentele cu doua camere, daca in luna decembrie costul mediu pentru incalzire a fost de 350 de lei, pentru luna ianuarie valoarea facturilor este de 450-500 de lei. In cazul apartamentelor cu trei camere costul incalzirii pentru luna ianuarie este de aproximativ 480 - 550 de lei, in comparatie cu 400 de lei, cat s-a platit pentru luna decembrie.

La apartamentele cu patru camere costul imcalzirii a fost de peste 600 de lei pentru luna ianuarie.

In municipiul Vaslui, facturile la caldura au crescut cu 20% in ianuarie fata de luna anterioara. Cele 1.100 familii din Vaslui care primesc caldura de la Termica SA au platit in luna ianuarie intre 115 lei pentru o garsoniera si 215 lei pentru un apartament cu trei camere, cele mai mari facturi fiind de 300 lei, insa pentru locuintele ANL unde se furnizeaza si apa calda, serviciu inclus in factura.

Potrivit Termica SA Vaslui, costul caldurii pentru o garsoniera s-a ridicat la 115 lei in ianuarie, fata de 95 lei in decembrie. Familiile care locuiesc in apartamente cu doua camere au platit 180 lei pentru ianuarie, in conditiile in care costurile incalzirii s-au ridicat la 145 lei in decembrie, iar vasluienii care locuiesc in apartamente cu trei camere au primit in ianuarie facturi la caldura de 215 lei, mai mari cu 40 lei fata de decembrie.

Reprezentantii Termica au facut un calcul preliminar si pentru caldura furnizata in februarie, facturile urmand sa fie cu 18-20 la suta mai mari fata de ianuarie, pe fondul temperaturilor scazute care s-au mentinut pe tot parcursul lunii februarie. La Zalau, majoritatea populatiei s-a debransat de la sistemul centralizat de incalzire in perioada 1998-2000, locuintele fiind incalzite cu centrale pe gaz si pe lemne, o situatie aparte avand peste 600 de apartamente de bloc racordate la RFV Distriterm, investitor din Ungaria care a intrat pe piata locala in 2010.

Facturile pe care le-au platit locuitorii din Zalau pentru luna ianuarie au fost cu aproximativ 25%a mai mari fata de cele din decembrie. Astfel, pentru o garsoniera o familie a avut de achitat in decembrie o factura de 160 de lei, in timp ce in ianuarie costul incalzirii a fost de 200 de lei.

Pentru un apartament cu doua camere in suprafata de 65 de metri patrati, o familie din Zalau a achitat, in decembrie, 190 de lei, iar in ianuarie - 240 de lei, in timp ce o familie care locuieste la trei camere auachitat in ianuarie 340 de lei, fata de doar 275 de lei in decembrie. In privinta apartamentelor cu patru camere, in suprafata medie de 100 de metri patrati, o familie a platit o factura la gaz de 375 de lei in ianuarie, fata de doar 300 de lei achitati la intretinere in decembrie 2011.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Casele
Casele "la pachet" sau cum poti sa platesti 18.000 de euro pe o locuinta cu patru camere si doua bai

Intr-o piata imobiliara inghetata de criza, unii s-au reorientat catre constructiile ieftine, ce presupun si costuri de intretinere mici.

Caldura pe ianuarie iti va goli buzunarele. La cat ajunge factura in orasul tau. TABEL
Caldura pe ianuarie iti va goli buzunarele. La cat ajunge factura in orasul tau. TABEL

In multe orase din tara este estimata o crestere cu 20%  a facturilor la incalzire pentru ianuarie. In unele zone, precum Sfantu Gheorghe, unde temperaturile au coborat pana la -30 de grade Celsius, oamenii se asteapta sa plateasca dublu.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.